Rusia şi China vor un canal în Nicaragua care să concureze Canalul Panama, controlat de SUA

China şi Rusia se îmbarcă într-un mare proiect geopolitic şi economic de construire, în Nicaragua, a unui canal care să rivalizeze cu Canalul Panama, aflat sub controlul Statelor Unite, potrivit Russian Radio. Marele Canal Interoceanic din Nicaragua face legătura între Oceanul Atlantic şi Pacific, iar construirea acestuia ar costat aproximativ 40 de miliarde de dolari.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
09.04.2014

China şi Rusia se îmbarcă într-un mare proiect geopolitic şi economic de construire, în Nicaragua, a unui canal care să rivalizeze cu Canalul Panama, aflat sub controlul Statelor Unite, potrivit Russian Radio. Marele Canal Interoceanic din Nicaragua face legătura între Oceanul Atlantic şi Pacific, iar construirea acestuia ar costa aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Această informaţie a fost dezvăluită pentru Vocea Rusiei de Petr Yakovlev, şeful Centrului pentru Studii Iberice, Institutului Americii Latine şi Academiei Ruse de Ştiinţe. Expertul a precizat că mai multe companii ruseşti poartă discuţii cu partenerii chinezi cu privire la participarea la acest proiect strategic din America Latină.

Demararea construcţiilor este planificată pentru luna decembrie a anului 2014, deşi anterior fuseseră propuse intervale mai mari de timp, fapt care ar putea indica faptul că au fost făcute ajustări ca urmare a participării companiilor ruseşti în cadrul proiectului. Având în vedere caracterul confidenţial al negocierilor care au loc în prezent între China şi Rusia, Peter Yakovlev nu a vrut să dezvăluie numele companiilor ruseşti care participă.

Rolul companiilor ruseşti nu este încă clar definit, pentru că acest mega proiect este sub controlul părţii chineze. În mod formal, el este condus de o companie privată din Hong Kong, dar, desigur, toată lumea ştie că în spatele ei se află statul chinez. Deşi, din informaţiile prezente nu reiese că s-ar fi semnat documente oficiale, se remarcă un interes considerabil al ruşilor pentru această colaborare, având în vedere că acesta este cel mai mare proiect de infrastructură din America Latină, un canal de o mare importanţă strategică.

China şi-a manifestat interesul pentru acest proiect încă din octombrie 2013. Beijingul a avut primele discuţii privind realizarea canalului cu fiul preşedintelui nicaraguan, Daniel Ortega. Chiar la acel moment, experţii au subliniat că Beijingul a prezentat o nouă provocare majoră pentru SUA în America Latină, propunând o alternativă la Canalul Panama. Proiectul numit "Marele Canal Interoceanic din Nicaragua" oferă o trecere oceanică, mai mare decât noul Panama, extinsă cu un "coridor pe uscat", cu căi ferate, conducte, porturi şi aeronave, atât pe partea Atlanticului cât şi a Pacificului.

La acel moment, o delegaţie din Nicaragua a vizitat China, pentru prima dată în 23 de ani. Vizita a fost neoficială şi nu a primit multă publicitate. Cele două ţări au rupt relaţiile diplomatice, pentru că Managua menţine legături oficiale cu Taipei, ceea ce este inacceptabil pentru Beijing. Oficialii din Nicaragua au vizitat, de asemenea, Hong Kong. Ei au fost invitaţi de către compania locală HK Nicaragua Canal Development Investment, care a primit concesiunea pentru a construi şi opera canalul.

Parlamentul din Nicaragua a dat companiei chineze HK Nicaragua Canal Development Investment Co Limited concesiune pentru construirea canalului şi a infrastructurilor conexe - porturi, drumuri, aeroporturi, pentru o perioadă iniţială de 50 de ani, reînnoită pentru încă 50, la cererea companiei. Aproximativ 20 de organizaţii politice şi sociale l-au acuzat pe preşedintele Daniel Ortega că "vinde ţara la chinezi”. În sala Congresului, opoziţia conservatoare a arborat un steag naţional îmbrăcat în doliu definind "neconstituţionale, frauduloase şi dăunătoare pentru interesele Nicaragua" cele două proiecte de lege aprobate.

Compania estimează că până în 2030 volumul tranzacţiilor comerciale prin noul canal - impuse de iminenta congestie a Canalului Panama - vor fi cu 240% mai mari decât cel actual, de asemenea, estimează că valoarea totală a mărfurilor transportate prin intermediul canalelor Nicaragua şi Panama ar putea depăşi 1,4 miliarde de dolari, "astfel încât această rută comercială va deveni una dintre cele mai importante din lume".

Este discutabilă decizia de acordare a concesiunii acestui mega-proiect companiei chineze HK Nicaragua Canal Development Investment Co Limited, cu sediul în Hong Kong. Aceasta este condusă de un antreprenor, în vârstă de 42 de ani, pe nume Wang Jing, considerat "un avocat şi nu un om de afaceri", care este fără experienţă în proiecte de o asemenea magnitudine.

Wang Jing a subliniat faptul că proiectul este "pur comercial" şi nu a avut niciun sprijin guvernamental. Cu toate acestea, compania sa a angajat experţi din cadrul Corporation China Railway Construction pentru a pregăti un studiu de fezabilitate pentru proiect. Noul canal este de importanţă strategică pentru China, a explicat Petr Yakovlev.

Canalul va reduce costurile şi va extinde comerţul cu furnizorii regionali de resurse pentru industria chineză, cum ar fi Venezuela, Brazilia, Argentina şi Columbia. Capabilităţile de navigare vor fi mult mai benefice pentru China, având în vedere faptul că va fi operatorul exploatării canalului.

În acest proiect, interesele politice şi comerciale ale Chinei şi Rusiei coincid, susţine Petr Yakovlev:

„Comunitatea de afaceri rusă este, de asemenea, de mult timp interesată de proiect, având în vedere relaţiile noastre foarte strânse cu Nicaragua în ultimii ani. Ele sunt în curs de dezvoltare în aproape toate domeniile - relaţiile comerciale şi economice, cooperare tehnico-militară, etc. Şi contextul politic este evident. Acest lucru a fost demonstrat încă o dată în timpul votului ONU privind criza din Ucraina. Nicaragua a fost printre ţările care au sprijinit poziţia rusă. Pe scurt, un joc geopolitic şi geo-economic major este în curs de desfăşurare în jurul canalului Nicaragua. Şi este probabil ca Rusia să fie implicată în acest proiect.

Discuţiile purtate de companiile ruseşti cu privire la posibilitatea participării la proiectul chinez se desfăşoară pe fondul unui număr de acorduri importante semnate de Rusia cu Nicaragua. Nicaragua a permis navelor militare şi avioanelor ruse să viziteze ţara în prima jumătate a anului 2014 şi, de asemenea, să patruleze apele teritoriale ale Nicaragua în Marea Caraibelor şi Oceanul Pacific până la 30 iunie 2015. Au fost semnate acorduri cu aceste prevederi pentru extinderea lor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor