Vreţi să fiţi preşedinte jucător sau aviator? Ce răspunde Crin Antonescu

Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Ana Ion
31.12.2024

Posibilul candidat comun al coaliţiei PSD-PNL-UDMR la prezidenţiale, Crin Antonescu a fost întrebat ce fel de preşedinte ar dori să fie dacă ajunge la Palatul Cotroceni.

Jurnalistă: Pentru că vorbeaţi de relaţiile preşedintelui cu instituţii, mă gândeam acum ce fel de preşedinte v-ar plăcea să fiţi. Avem două exemple până acum, să zic aşa: unul jucător, unul aviator. Spre ce v-aţi îndrepta?

Crin Antonescu: Cred că veţi fi de acord cu mine că sunt totuşi nişte formule mai degrabă anecdotice. În mandatele preşedinţilor precedenţi sunt amestecate multe lucruri şi o analiză a acestora va face obiectul perioadei care va urma. A făcut-o şi până acum. Un model de preşedinte nu este o chestiune de plăcere. Nu este cum mi-ar plăcea mie sau cum i-ar plăcea altcuiva să fie, ci cum trebuie să fie preşedintele ţării.

Şi în sensul acesta nu mă interesează nicio etichetă, nicio comparaţie. Cred că fiecare dintre noi şi, în orice caz, cel care va câştiga această demnitate în urma alegerilor va trebui să se raporteze la ceea ce au făcut predecesorii, să înveţe dacă poate din asta. Dar eu cel puţin nu-mi propun o anumită etichetă de preşedinte, niciun model de preşedinte.

Jurnalistă: Cum v-a reprimit PNL-ul aproape, să zic aşa, pentru că în ultima perioadă nu pot să spun că aţi fost foarte apropiaţi. Aţi avut critici destul de multe la adresa lucrurilor pe care le-au făcut liderii partidului, să spun.

Crin Antonescu: Eu am avut, atât cât am comentat public, intervenţii chiar critice, cum spuneţi, la adresa PNL, pentru că mai mult despre PNL am vorbit, dar şi despre alţii. Eu n-am avut în aceşti ani o relaţie strânsă cu niciunul din aceste partide, chiar nici cu PNL. Am făcut comentariile cu deplină libertate şi deplină convingere de conştiinţă şi mai departe, repet, partidele au treaba lor, sunt exprimate într-o majoritate parlamentară, fac parte dintr-un guvern de coaliţie, care are misiune foarte grea, după cum am spus, şi foarte multe lucruri de făcut.

Candidatul şi, după aceea, preşedintele... are legătură cu partidele doar la nivelul arhitecturii generale şi a proiectelor generale de ţară, nu o legătură aşa cum s-a încetăţenit, din păcate, în ultimele mandate, adică un preşedinte care să reprezinte interesele unui partid sau interesele unor partide în demnitatea prezidenţială.

Jurnalistă: Lucru care a şi costat anumite partide. Deci, clar, n-a fost tocmai bun pentru ele, dacă ar fi să tragem o concluzie...

Crin Antonescu: Şi care nu e sănătos. Partidele trebuie să înţeleagă, şi eu sper că au înţeles, că, indiferent că susţin un membru al lor sau susţin pe cineva pentru această demnitate, trebuie să se înţeleagă că, din momentul în care acel om devine preşedinte, el s-a despărţit de raţiuni de partid, pentru că nu mai poate reprezenta, repet, un partid sau o coaliţie, ci este obligat să reprezinte, în spiritul Constituţiei... al funcţiei, o ţară întreagă şi o societate întreagă.

Jurnalistă: Vreau să vă întreb efectiv când o să începeţi colaborarea strânsă în vederea acestei campanii cu partidele. Adică ne aşteptăm imediat, cum începe anul, discuţii, pregătiri. Până la urmă, nu mai e mult. Azi am aflat că pe data de 9 ianuarie o să fie dat acest calendar al alegerilor: 23 martie şi 6 aprilie.

Crin Antonescu: E bine că acest calendar să fie în fine fixat. E bine, cum am spus, să fie cât mai devreme. Este o colaborare a mea cu partidele. Putem să vorbim probabil în sens logistic. Nu ştiu, asta este în fond problema partidelor, în primul rând. Pe mine mă interesează să construiesc un mesaj. Pe mine mă interesează să trimit acest mesaj la cât mai mulţi români.

Şi pe mine mă interesează să duc cu fiecare zi a campaniei şi, dacă voi câştiga, după aceea cu fiecare zi a mandatului, acest model, aceste valori, aceste principii în exerciţiul prezidenţial. În rest, repet, cum se vor organiza partidele în campanie, măsura şi modalităţile în care ele vor susţine candidatura mea, asta este chestiunea asupra căreia decid doar partidele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor