Economist, despre OUG-trenuleţ: Nu poţi să vii astăzi şi să spui că de poimâine nu veţi mai avea acele facilităţi
Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a criticat modul în care Guvernu Ciolacu a eliminat peste noapte facilităţile din IT, construcţii şi agricultură, prin ordonanţa-trenuleţ, fără a le lăsa timp companiilor să îşi adapteze sistemele şi strategiile.
Jurnalistă: Este foarte periculos ce se întâmplă la adresa mediului de afaceri de pe o zi pe alta... Se adaugă nişte chestiuni în plus: impozitul pe dividende creşte la 10%, se elimină facilităţile fiscale pentru IT, construcţii, agricultură. Spunea preşedintele de la Romalimenta despre faptul că probabil de Paşte o să cumpărăm pâine mai scumpă şi alte alimente mai scumpe, dar produse în afara graniţelor.
În acelaşi timp se vorbeşte de mutarea afacerilor ăstora mai mari sau mai mici pe IT, pentru că se elimină aceste facilităţi, pragul la micro scade etapizat până la 100 de mii de euro. Mi-a plăcut foarte mult, între ghilimele, explicaţia premierului: domne, creştem impozitul la dividende, că oricum noi îl avem mai mic decât alte state, şi abia acum ajungem şi noi în top 7 europene. Cum vedeţi şi ce efecte vor fi asupra mediului de afaceri?
Christian Năsulea: Aş fi sperat ca politicienii noştri să se poată concentra pe alte ameninţări externe din modul în care funcţionează economia europeană. Vine peste noi un impozit minim la nivel european. Se discută nişte lucruri care nu sunt favorabile României, pe care politicienii noştri ar trebui să se concentreze dacă ar avea timp, dacă n-ar avea atât de multe alte probleme pe care şi le-au creat singuri aici la noi în ţară.
Din punctul meu de vedere, ca să ne luăm punctual, pe aceste facilităţi eliminate din agricultură, din construcţii, putem să ne desfăşurăm activitatea şi fără aceste facilităţi, fără facilităţile din IT la fel, putem să ne desfăşurăm activitatea cu uşurinţă în continuare. Însă, nu poţi să le elimini aşa. Nu poţi să vii astăzi şi să spui că de poimâine nu veţi mai avea acele facilităţi. Trebuie să laşi oamenilor nişte timp la dispoziţie, ca să-şi adapteze sistemele, procedurile şi planurile în aşa fel încât să ştie cum vor face să se adapteze acestor noi realităţi.
E foarte clar în sectorul IT, că erau business-uri care îşi desfăşurau scriptic, formal, birocratic, activitatea în România, pentru că existau aceste facilităţi. O parte dintre acele companii, sau activitatea unei părţi dintre acele companii, se va pierde, pentru că acestea vor opta tot aşa, scriptic, să-şi mute sediul în alte ţări, unde beneficiază de o ofertă mai bună din partea politicienilor.
Aceasta este o altă chestiune care mi se pare că ori ne scapă cu totul, ori politicienii noştri nu înţeleg economic cum funcţionează lucrurile suficient de bine, ori sunt atât de perturbaţi de alte probleme pe care le au, încât nu sunt atenţi la faptul că suntem totuşi într-o concurenţă cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, în aşa fel încât să oferim un cadru cât mai bun, ca să atragem cât mai multe dintre aceste companii aici. Irlanda reuşeşte să atragă un număr extraordinar de mare de companii din zona IT, Germania la fel, Polonia la fel, România încă, în momentul acesta, are un număr mare de companii în zona IT.
Mă tem că în momentul în care eliminăm facilităţile acestea şi facem asta şi peste noapte, cu un fel de abordare heirupistă în care venim şi nu anunţăm cu suficient timp înainte ce avem de gând, şi introducem nişte măsuri foarte precipitat, mi-e teamă că lucrul ăsta o să afecteze încrederea oamenilor din acest domeniu care contribuie mult la economia noastră naţională. Şi nu doar că vor pleca dintre cei pe care îi avem deja destul de mulţi, dar ne va fi şi foarte greu în continuare să mai aducem alţii.