Economist: Pensiile românilor au fost DEJA tăiate prin inflaţie în 2024 şi vor fi tăiate în continuare
Neindexarea pensiilor nu înseamnă că "nu mai cresc pensiile". Aşa cum indexarea lor din trecut nu a însemnat că "cresc pensiile". Indexarea (cu inflaţia) înseamnă acoperirea post-factum a pierderii de venit cauzată de inflaţie, a explicat economistul Bogdan Glăvan.
"Asta e definiţia indexării. Indexarea nu înseamnă o creştere a bunăstării celui care o primeşte, ci repunerea persoanei care primeşte un venit în situaţia din urmă cu un an", a afirmat Bogdan Glăvan.
Economistul a explicat că indexarea nu duce niciodată la repararea completă a prejudiciului din două motive:
1. Cel mai important motiv este acela că prin indexarea din ianuarie anul 200X statul nu face decât să readucă venitul real la nivelul din ianuarie anul 200X-1. Atât şi nimic mai mult. Însă cetăţeanul a suferit, a pierdut pe parcursul anului anterior, deoarece venitul lui real a scăzut lună de lună, pe măsură ce preţurile au crescut. Faptul că în ianuarie prezent statul îi aduce venitul real la nivelul la care se situa în urmă cu un an nu înseamnă că îi înlătură cumva sacrificiul făcut pe parcursul anului trecut. Omul a consumat şi a investit din ce în ce mai puţin pe parcursul anului trecut, din ianuarie până în decembrie, şi asta este istorie şi aşa va rămâne. Tot ce face statul este să-l pună acum în aceeaşi poziţie economică în care era în urmă cu un an, după care, desigur, el va suferi din nou dacă inflaţia continuă.
2. Al doilea motiv este că indexarea se referă la suma brută, nu netă. În realitate, statul îţi aduce venitul real brut la nivelul celui din urmă cu un an, însă nu şi venitul real net - ceea ce determină, la urma-urmei, bunăstarea cetăţeanului. Am tot dat acest exemplu, un pensionar care primeşte oficial o indexare de 12%, deoarece inflaţia a fost 12%, va primi în mână 11% (diferenţa este impozitul mai mare către stat), deci va fi în continuare mai sărac chiar şi cu indexare cu tot decât era în urmă cu un an.
"Aşadar, ce se poate spune despre situaţia pensiilor? Pensiile au fost DEJA tăiate prin inflaţie în 2024 şi vor fi tăiate în continuare", a subliniat Bogdan Glăvan.
Este metoda inflaţiei o soluţie la problema bugetară?
"Nu. Inflaţia nu este o soluţie la nimic, nu rezolvă nimic. În 2022 statul a creat cea mai mare inflaţie din ultimii 20 de ani şi? Nimic. Am ajuns mai rău decât eram în 2021. Inflaţia este un impozit nedemocratic, cel mai nedemocratic şi de asta nu are cum să rezolve gaura bugetară. Din contră, aş zice, efectele sale adverse pot agrava situaţia bugetară în anumite contexte", a menţionat Bogdan Glăvan.