Deficit de 9% din PIB, datoria publică de 54%. Experţii cred că ne aşteaptă noi măsuri explozive în 2025
Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a avertizat, într-o intervenţie la Digi24, că pericolul majorării TVA-ului în 2025 nu a trecut, în ciuda "glumiţelor" de pe TikTok ale premierului PSD Marcel Ciolacu, care nu demult a adoptat ordonanţa-trenuleţ, menită să mai scadă din deficitul bugetar ajuns la 9%.
Jurnalistă: S-a discutat mult de posibilitatea majorării TVA şi, în prima zi a anului, un clip postat de premierul Marcel Ciolacu, care ironiza "nu măresc TVA-ul" printr-un tatuaj, clipul l-a şi postat pe TikTok, semn că s-a tatuat totuşi, ceea ce înseamnă că va creşte acest TVA, acum să facem această paralelă ironică. Dar, dincolo de asta, vorbim de un set de măsuri aplicabile până la jumătatea anului, din analiza dumneavoastră, vor urma şi alte majorări? Pericolul majorării TVA-ului a trecut?
Christian Năsulea: Evident că nu a trecut. Sunt foarte multe lucruri care sunt în continuare în aer. Până nu vedem un plan de reducere a cheltuielilor statului, care să fie suficient de clar şi suficient de serios, în aşa fel încât să ne aşteptăm să poată să fie făcută reducerea de deficit bugetar prin măsurile de reducere a cheltuielilor, combinate cu aceste măsuri fiscale care au fost date la sfârşitul lui 2024, nu avem cum să ştim ce se va întâmpla mai departe.
Mai mult decât atât, aşa cum au avertizat o mare parte dintre colegii mei, nu putem să estimăm cu precizie care vor fi, de fapt, veniturile statului în condiţiile modificării fiscalităţii într-un termen atât de scurt. E greu să estimezi cât de mulţi bani vei colecta ca stat şi, în momentul în care modificările sunt făcute cu nişte termene de şase luni sau mai mult, în aşa fel încât să poată să fie estimate şi calculate corect lucrurile în economie, cu atât mai puţin acum, când antreprenorii vor trebui să-şi adapteze sistemele, vor trebui să găsească alte soluţii în aşa fel încât să poată să păstreze angajaţii pe care îi au, să completeze veniturile pe care aceştia le pierd din cauza creşterii taxelor.
Şi, din păcate, pentru o ţară ca România în special, dar pentru orice ţară în general, în momentul în care creşti taxele, forţezi, de fapt, o parte a economiei să meargă în subteran, creşti economia informală, pentru că foarte multe joburi nu mai sunt sustenabile la vedere cu toate taxele şi impozitele plătite şi, atunci, aceasta este o chestiune pe care ar fi trebuit să o ia în calcul mult mai bine reprezentanţii statului român în momentul în care au făcut aceste planuri, pentru că nu e niciodată corect în fiscalitate să faci nişte calcule aritmetice atunci când vine vorba de nivelul de taxe pe care le vei colecta.
Ţi se va micşora baza de multe ori mai degrabă decât să-ţi crească veniturile atunci când încerci să iei cu forţa nişte bani de la oameni, surprinzându-i cu nişte decizii de genul acesta în perioada sărbătorilor aproape de pe o zi pe alta.
Jurnalistă: Apelul pe care îl fac cei din industria alimentară, amânarea eliminării facilităţilor fiscale, credeţi că va ajunge la guvernanţi? Au cum să revină asupra deciziei, având în vedere nevoia de a reduce deficitul?
Christian Năsulea: Este prea târziu ca să vorbim de o revenire. Este imposibil în acest moment să mai fie luate măsuri care să ne aducă înapoi la situaţia de dinainte de 30 decembrie.
Din păcate, nu doar din cauza nevoii de bani a statului, este şi din cauză că deja încă o modificare de fiscalitate care să fie dată într-un termen foarte scurt ar avea consecinţe şi mai grave asupra modului în care funcţionează economia românească. Bineînţeles că, uitându-ne la modul în care au fost date aceste decizii în ultima vreme, nu ne-ar surprinde deloc dacă Guvernul României ar decide să dea peste cap vieţile oamenilor şi planurile făcute din nişte business-uri din nou.
Însă, din punctul meu de vedere, pentru că ordonanţa a fost dată, răul a fost făcut, suntem deja într-o nouă situaţie, într-o nouă realitate. Îmi este extrem de greu să cred că s-ar mai putea reveni pentru o categorie punctuală, pentru un anumit sector care a fost afectat de această ordonanţă.