"Vrem pedepse penale şi amenzi mai mari pentru tăierile ilegale de copaci" - Protest la Parlament pentru salvarea copacilor din parcul IOR

Protest la Parlament
Loredana Diacu
05.11.2024

Mai mulţi cetăţeni care locuiesc în zona parcului IOR au venit luni să protesteze în faţa Parlamentului, revoltaţi că în zona retrocedată din parc sunt puse frecvent incendii care ard vegetaţia, copacii sunt otrăviţi iar drujbele au început să răsune aproape zilnic. Revoltaţi că în parc se taie ilegal copaci sub ochii închişi ai poliţiei, protestării au venit să le ceară parlamentarilor care în aceste zile dezbat noul Cod Silvic să impună pedepse penale pentru defrişări ilegale şi amenzi mai mari.

În prezent, persoanele fizice care taie ilegal copaci plătesc doar un simbolic 25 de lei pentru un copac, cam cât o limonadă la o terasă din centru.

Protestul a avut loc în condiţiile în care în Comisia de Mediu a Camerei Deputaţilor s-a dezbătut noul cod silvic, dezbaterea fiind una lipsită de transparenţă. În timp ce activitatea celorlalte comisii figura pe pagina oficială a Camerei, şedinţa comisiei de Mediu nu se regăsea.

Informaţi însă despre comisie, protestatarii au venit să-şi facă cunoscute doleanţele:

"Am venit fiindcă în parcul IOR se taie, poliţia nu face nimic şi vrem amenzi pentru copacii tăiaţi, pedepse mai mari. Am aflat că se va vota în comisie legea care ar putea să crească amenzile şi care ar putea să aducă pedepse", a declarat o protestatară.

"Săptămâna trecută s-a tot tăiat în parc şi e aşa o senzaţie că ar muri cineva. E foarte dur să afli că se tot tăie copaci. Afectează psihicul foarte puternic chestia asta. E dur. Aci se discută despre o lege care ar putea să protejeze foarte mulţi copaci şi sănătatea noastră, că sunt legate", a declarat un protestatar.

"Eu vin direct de acolo din parcul IOR unde am lăsat în urmă două drujbe cu care tăiau la greu. Deci cădea copac după copac, efectiv îţi vine să plângi. Deci de acolo am venit. (...) Poliţia care a venit acolo acum câteva zile când se tăiau copaci m-au legitimat tot pe mine.

Parlamentarii să fie foarte atenţi cu această lege, legea codului Silvic, pentru că este şansa să reparăm ceea ce a fost stricat. O amendă de 25 de lei pentru un copac care ajunge la maturitate în zeci de ani, este nimica toată", a declarat o altă protestatară.

La rândul său, o tânără venită la protest a precizat şi ea că cere pedeapsă penală pentru tăieri sau defrişări ilegale, "deoarece este mare nevoie".

"Cum puteţi să observaţi şi în cazul IOR, poliţia de multe ori vine, spune că nu poate să dea amenzi, nu poate să oprească defrişarea, stă şi se uită, spune că garda de mediu trebuie sunată, garda de mediu nu răspunde, toate chestiile astea, ei îşi împart responsabilitatea încât să ne aburească pe româneşte fie zis. Vrem pedepse cât mai concrete, cât mai uşor de aplicat şi cât mai drastice, pentru că până la urmă este un fenomen extrem de violent şi care ne afectează pe absolut toţi cetăţenii Bucureştiului", a declarat tânăra.

Reamintim că pe cele 12 hectare retrocedate din IOR au avut loc zeci de incendii de-a lungul anilor – numai în ultimii 2 ani au fost 30. Mulţi copaci au fost arşi, alţii au fost otrăviţi şi s-au uscat, după care au căzut pradă drujbelor. În ultima perioadă, sunetul drujbelor răsună aproape zilnic în parc. Toate acestea se petrec sub ochii Poliţiei Locale şi Naţionale.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor