"O organizare statală bolnavă. Aici suntem cu România" - Bolojan, vehiculat ca viitor premier care să "taie în carne vie" [Dezbatere TV]
Numele lui Ilie Bolojan a fost din ce în ce mai vehiculat în ultima perioadă pentru funcţia de premier al unui viitor guvern de dreapta. Anul care vine însă este departe de a fi unul uşor, după ce deficitul bugetar a ajuns la un prag record de 8% din PIB, iar reforma statului a întârziat să apară blocând bani grei din PNRR. Ce îi aşteaptă pe români?
O dezbatere inedită pe acesta temă a avut loc în emisiunea "Studio politic", moderată de Anca Orheian.
Jurnalistă: Acum aţi văzut numele lui Ilie Bolojan, aici privesc către doi reprezentanţi ai două partide din platou. Pe lângă faptul că se vorbeşte pe surse, totuşi a fost rostit numele lui Ilie Bolojan pe scenă, tot pentru această funcţie de viitor prim-ministru. Şi apoi, tot liderul PNL Bihor a fost menţionat în discursurile tuturor liberalilor, sâmbătă, la un eveniment de campanie.
Ilie Bolojan candidează pentru funcţia de senator la Bihor din partea PNL pentru a veni în politica naţională. S-a conturat foarte clar că este cea mai bună opţiune de premier pe care PNL o are - vedem că doar asta se aude acum în PNL, Ilie Bolojan peste tot.
Teoretic, o decizie pe surse, însă vedem că au apărut deja nişte afişe cu Nicolae Ciucă alături de Ilie Bolojan, iar domnul Fenechiu poate să ne explice care e situaţia de fapt acum. Deci, clar, Ilie Bolojan este candidatul pentru funcţia de premier, da?
Daniel Fenechiu (PNL): Ilie Bolojan ne-a dat răspunsul singur. Ilie Bolojan a spus: ca să fii prim-ministru îţi trebuie o majoritate. Asta a spus Ilie Bolojan. Eu nu mă apuc să-l contrazic, da? Ilie Bolojan este un om responsabil, care peste tot unde a fost a făcut treabă. A fost secretar general al Guvernului în Guvernul Tăriceanu, s-a impus. S-a dus la Bihor şi a câştigat primăria Oradea. În trei mandate a adus-o unde este. A preluat Consiliul Judeţean, unde din nou a făcut o treabă foarte bună.
Da, e normal să vină la Bucureşti să se reimplice în politica mare, de unde a plecat în 2008, când s-a dus în zona locală. Ilie Bolojan este un capital de încredere foarte bun, este un om care are soluţii. Este un om care vorbeşte.
La Casino, la Sinaia, a urcat pe scenă şi n-a vorbit despre cum să câştigăm alegerile, ci despre ce trebuie să facem. A spus care sunt problemele. A vorbit de deficite, a vorbit de reformă, a vorbit de scăderea numărului de salariaţi ai statului, despre dezvoltarea sectorului privat. Deci, astea sunt lucruri care îl brenduiesc pe Ilie Bolojan ca o soluţie foarte bună pentru ideea de reformă pe care a promovat-o PNL.
Jurnalistă: E clar un om de actualitate, să spunem, în PNL. Sunt două drumuri pe care le poate urma şi poate ajuta şi candidatul la preşedinţie, şi asta vreau să vă întreb de ce n-o face. Cel de a-şi asuma funcţia de premier. Ok, ai nevoie de o majoritate, dar tu îţi creezi candidatul tău. Şi cel de a prelua şefia partidului, doar că nu va fi câştigată preşedinţia de PNL.
Daniel Fenechiu: Ambele variante sunt variante care pot fi privite ca ipoteze de lucru. Nimeni nu poate şti cu exactitate un anumit parcurs final la prezidenţiale. Eu personal cred că domnul Ciucă va intra în turul 2 şi va câştiga. Nu-i obligatoriu să am eu dreptate.
Pe de altă parte, Bolojan în general este genul de om care este omul executiv, omul energic, omul de acţiune. Deci, Bolojan este o soluţie foarte bună pentru a gestiona Guvernul României, un minister. Acum depinde foarte mult de vot. Pentru că degeaba vrem noi, de exemplu, să-l punem pe Bolojan prim-ministru, dacă nu o să avem o majoritate. Deci, pentru a-l pune pe Bolojan, ai nevoie de o posibilă majoritate.
Jurnalistă: Domnule Moşteanu, viitorul este Ilie Bolojan pentru coaliţia de dreapta?
Ionuţ Moşteanu (USR): Pentru prima dată sunt de acord cu domnul Fenechiu. Avem doi paşi până acolo. O dată turul 1 la prezidenţiale şi apoi la o săptămână avem alegerea Parlamentului. Eu estimez, şi am mai spus şi în emisiunea asta şi în alte emisiuni, estimez că PNL-ul va avea o schimbare de conducere imediat după turul 1 - 25, 26 noiembrie, Nicolae Ciucă va face un pas în spate şi atunci ei se vor regrupa cumva, probabil, în jurul lui Bolojan, să vedem.
Noi vrem o guvernare de dreapta. Am spus asta. O să vedem cum o să arate Parlamentul. Pe 2 decembrie dimineaţa ne aşezăm la masa, cu creionul pe hârtie, aritmetică simplă, şi ne apucăm de telefoane. Opţiunea noastră este să guvernăm. Opţiunea noastră este să avem o guvernare de dreapta. O să vedem fiecare din partidele de dreapta câţi oameni bagă în Parlament şi cine poate fi un premier mai bun şi mai credibil.
Bolojan... din punctul meu de vedere Drulă poate fi un premier foarte bun, a arătat că poate să facă lucruri şi are curajul să schimbe lucruri de care românii au atât de multă nevoie.
Jurnalistă: Deci asta ar fi a doua variantă în coaliţia de dreapta, da?
Ionuţ Moşteanu: Din punctul meu de vedere, poate să fie. Poate fi o variantă foarte bună. Degeaba zice domnul Bolojan, pe scenă cu PNL-ul, ştii de deficit şi de creşterea aparatului bugetar, că PNL-ul a făcut asta în ultimii 3 ani de zile, la guvernare. PNL cu PSD-ul au făcut acest deficit şi au crescut numărul de angajaţi în sistemul bugetar. Dânsul nu a fost în Elveţia până acum, a fost tot parte din PNL. Nu e un turist care a venit acum. Şi acum, na, convenabil are un discurs de opoziţie în campanie.
Am mai văzut asta, am mai văzut PNL-ul la Sinaia aşa şi anul trecut. Au spus că la finalul 2023 la anul mergem singuri la toate rundele de alegeri. I-a ţinut o lună, după care s-au pus remorcă la PSD. Deci, tot la Sinaia erau PNL-istii când au zis că merg singuri şi apoi s-au pus breloc la PSD pe liste comune la Europarlamentare.
Daniel Fenechiu: Tot mesajul USR-ului este legat de PNL. Eu cred că dacă n-ar putea spune nimic, tot ce vorbeşte vorbeşte de cinci minute despre PNL.
Jurnalistă: Toate lucrurile pe care le spun liberalii şi cei din USR, cei de pe dreapta, merg către această coaliţie de dreapta. Domnule Glăvan, vreau să vă întreb pe dumneavoastră, în acest context, Forţa Dreptei merge cu orice candidat de premier? Să rămânem un pic la subiectul ăsta legat de viitorul posibil premier.
Bogdan Glăvan (Forţa Dreptei): Ne uităm la premier ca la soare. Ne uităm la el, ne întoarcem ochii, capul ca după soare. Sigur că domnul Bolojan este un administrator care a dovedit şi are o imagine foarte bună. Şi mai sunt şi alte persoane în ţara asta care au guvernat bine, cu tot respectul, Ludovic Orban.
Dar nu cred că ăsta e subiectul primordial aici. Până la domnul Bolojan şi la cine e Făt-Frumos care va fi prim-ministru, trebuie să ne uităm că avem pe masă, acum, adică transmis oficial la Bruxelles şi prezentat în România, planul fiscal-bugetar pe şapte ani, unde partidele de la guvernare, adică PSD şi PNL, ce vor face? Vor mări taxele cu 1,1% din PIB anul viitor, impozit pe venit.
Ce înseamnă asta? Fie vor creşte cota unică de la 10 la 16%, fie vor mări impozitul pe dividende, impozitul pe chirii sau alte impozite, astfel încât să ajungă la cifra aia. Păi dacă ei au scris şi domnul Boloş este de la PNL, prim-ministrul este de la PSD. Ei au scris şi au semnat acest plan, că vor aduce mai multe taxe la buget.
Daniel Zamfir (PSD): Venituri, nu taxe.
Bogdan Glăvan: Şi cum? Că nimeni nu face în ţara asta evaziune la impozitul pe salariu, decât dacă îl măriţi. Deci nu aveţi altă variantă şi ştiţi foarte bine că Banca Mondială v-a spus că trebuie modificate impozitele şi pe proprietăţi, şi pe venituri, şi pe orice doriţi dumneavoastră. Şi vă feriţi de subiectul ăsta şi vă daţi după domnul cutare prim-ministru sau după domnul cutare prim-ministru?
Niciun prim-ministru nu va schimba lucrurile în România. Ideile trebuie schimbate. Ideile sunt: un stat mai mic, un stat mai suplu, un stat care să privatizeze, care să listeze pe bursă, diminuarea numărului de ministere, adică exact contrariul a ceea ce s-a întâmplat cu monstruoasa guvernare de până acum.
Jurnalistă: Deci trebuie să-şi asume dreapta crearea unui stat mai mic, o reformă pentru care nu văd curajul la niciun partid.
Ionuţ Moşteanu: Noi am avea curajul. Altfel nu putem să funcţionăm, altfel ne îngropăm ca ţară. Şi e vorba şi despre o reformă reală a administraţiei. Sunt prea multe localităţi, cele mai multe primării nu pot plăti nici salariile până în septembrie, dar până la final de an şi stau cu mâna întinsă la guvern. Este o organizare statală bolnavă. Deci aici suntem cu România. Şi e doar o chestiune de timp până va trebui să tăiem o mână sau un picior, ca să nu ajungem acolo. Acum trebuie o reorganizare.
Jurnalistă: E nevoie de curaj, e nevoie de voinţă politică, e nevoie de o majoritate largă.