"Parcurile au fost retrocedate şi tăiate la ras / În păduri se construiesc palate" - Act normativ de importanţă capitală dezbătut în Parlament
Comisia pentru Mediu a dezbătut luni, într-o şedinţă care nu a fost anunţată pe site-ul Camerei Deputaţilor, unul din cele mai importante acte normative aflate pe rolul Parlamentului - noul Cod Silvic.
Prezent la dezbateri, preşedintele Fundaţiei Eco-Civica, Dan Trifu - fost preşedinte al Coaliţiei Natura 2000 - a punctat o serie de probleme pe care le are actul normativ. El a cerut imperativ - printre altele - ca tăierea vegetaţiei din zonele urbane să fie inclusă în Codul Silvic. Activistul a reamintit că în parcuri din Capitală - cel mai recent exemplu fiind Parcul IOR - se taie, ard şi otrăvesc copaci iar cei ce fac asta nu păţesc nimic.
"Susţinem cu toată tăria reintroducerea în Codului Silvic a tăierii legale de vegetaţie din afara Fondului Forestier. Desigur că mulţi nu sunteţi de acord, chiar autorităţile am văzut că sunt un pic ascunse aşa.
Ea a fost în Codul Silvic şi aţi văzut că era o disciplină în zonele urbane ale localităţilor, îndeosebi în marile aglomerări urbane. V-a dat exemplu şi domnul Goţiu, Parcul IOR. Nu e vorba de Parcul IOR neapărat.
E vorba de mai multe parcuri din Capitală care sunt în această situaţie retrocedate şi care au fost tăiate la ras. Au fost incendiate, au fost otrăvite, acum sunt tăiate ilegal şi autorităţile spun că n-au articol de lege să intervină cu toate crizele. În momentul când această vegetaţie, tăierea ei, a fost în Codul Silvic, supusă sancţiunilor Codului Silvic, nimeni nu îndrăznea să taie.
Pentru că de fiecare dată chemam Garda Forestieră, măsura, cuba şi imediat făcea actul de sesizare a Parchetului. La fel şi noi sesizăm Parchetul în ceea ce priveşte aceste tăieri ilegale. Suntem într-o perioadă extrem de nefastă, vedeţi bine ce s-a întâmplat în Spania, ce s-a întâmplat la noi la Pechea.
Şi de aceea vă rugăm, nu deranjează pe nimeni să avem această vegetaţie din nou sub sancţiunile Codului Silvic. Suntem într-o perioadă de infringement în marile oraşe, avem un număr impresionant de decese din cauza poluării atmosferice şi ca atare, singura autoritate abilitată să măsoare, să cubeze este Silvicul. De aceea trebuie ca această prevedere să revină în Codul Silvic", a declarat Trifu.
Totodată, preşedinte Eco-Civca a pledat împotriva scoaterii terenurilor din fond forestier, prin dispoziţia unui arhitect şef, referitor la obiective de interes turistic, eventual social. El a punctat că pădurile din jurul Capitalei, şi nu numai, s-au umplut de palate.
"Cred că ne închipuim cu toţii ce ar însemna ca un arhitect şef să spună 'da, taie 500 de metri pătraţi şi faci tu acolo un hotel'. Nici nu vreau să mă gândesc la ce dezastru ar fi. Nu susţinem scoaterea din fond forestier fără compensare pentru autorităţi publice locale, ceea ce ar putea genera mari probleme ca să nu spunem abuzuri.
Deci, pe plan local, ai putea să faci cam ce doreşti tu fără să compensezi tot ce înseamnă cheltuielile şi terenul aferent fondului forestier. Vă reamintesc aici că a fost o discuţie la Curtea Consituţională care a spus că şi autoritatea publică trebuie să compenseze, la fel ca şi ceilalţi beneficiari. Mai departe, nu susţinem construirea de aşa-zise case de vacanţă în pădure sau alte obiective mascate sub formă socială sau turistică.
Vă rog, care mergeţi şi aveţi ocazia în pădure la Jandarmeriei sau în alte zone ale ţării, veţi vedea palate pe un hectar sau 5.000 de metri pătraţi. Vă arătăm şi fotografii şi tot. Nici măcar nu figurează în evidenţele autorităţii silvice că au fost scoşi din fond forestier cei 250 de metri pătraţi, nu există nici chitanţă de plată, nimic.
Deci absolut majoritatea sunt ilegale. Aceste case de vacanţă sunt un dezastru pentru pădurile periurbane. Pentru că în jurul marilor aglomerări urbane, toată lumea, toţi dezvoltatorii imobiliari au acest interes să-şi construiască o casă în pădure.
Le-am explicat de o mie de ori că dacă îţi faci casă în pădure, nu o să poţi să deschizi geamul, nu o să poţi să laşi uşa deschisă, că vei avea tot felul de insecte, şopârliţe, şoricei şi toate celelalte. Dar, vedeţi, aceşti români, nu le mai spun cum, sunt dornici de aşa ceva. Deci vă rog, vă implorăm ca să terminăm să reglementăm foarte bine ce înseamnă construcţiile acestea în pădure, case de vacanţă adevărate, palate", a declarat Trifu.
Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.