Cine e cel mai bogat român de care n-a auzit nimeni? Cine achită nota de plată pentru pensii? E România paradis fiscal? Răspunsurile lui Biriş

Gabriel Biriş (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
05.11.2024

Fostul secretar de stat din Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate, a venit cu o serie de răspunsuri inedite în rubrica "10 întrebări" din cadrul emisiunii "În faţa ta", de la Digi24, realizată de jurnaliştii Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul unu. Ce fac dacă primesc oferta: „Suntem de la Guvern şi vă oferim o masă gratuită”?

Gabriel Biriş: Refuzaţi.

Florin Negruţiu: De ce?

Gabriel Biriş: There is no free lunch.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul doi. Cine va achita creşterea de anul acesta a pensiilor?

Gabriel Biriş: Copiii, nepoţii şi strănepoţii actualilor pensionari, prin plata dobânzilor la împrumuturile contractate de stat şi a rambursării.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul trei. Dumneavoastră aţi fost tentat să acceptaţi oferta de apartamente de la Nordis?

Gabriel Biriş: Niciodată. Noi avem o practică foarte solidă pe imobiliare, am asistat în tranzacţii de miliarde de euro şi tot timpul le spunem clienţilor noştri: nu plătiţi bani negarantaţi.

Florin Negruţiu: Dar ce v-a atras atenţia la oferta asta?

Gabriel Biriş: Ce mi-a atras atenţia cel mai mult a fost marketingul extrem de agresiv. Mai ţineţi minte reclama aia la un fond care s-a prăbuşit, „Dormi liniştit, FMI veghează pentru tine”. Cum spuneam mai devreme, there is no free lunch. Riscurile sunt mult prea mari la astfel de...

Florin Negruţiu: Legat de subiectul ăsta, oferta prin care tu plăteşti un discount de 15% dacă dai 80-90% din sumă pe o promisiune de vânzare-cumpărare, ce spune despre cei care acceptă această ofertă?

Gabriel Biriş: Există şi un element semnificativ numit lăcomie. Şi, în general, escrocii mizează pe faptul că oamenii sunt lacomi şi, de dragul unor câştiguri aparent uşoare, aruncă cu banii.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul patru. Se scumpesc sau se ieftinesc apartamentele la anul?

Gabriel Biriş: În Bucureşti n-au cum să se ieftinească, că nu se mai construiesc. De când actualul şi fostul primar au blocat... În Bucureşti n-au cum să se ieftinească. Probabil că preţul este în creştere, va continua să fie în creştere din cauza lipsei ofertei. Totul este blocat şi, dacă mai trece şi referendumul ăsta, chiar s-a închis orice discuţie.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul cinci. În ce vă investiţi banii?

Gabriel Biriş: În primul rând, că n-am aşa o grijă mare, că din avocatură de business nu eşti... în active sigure. Depozite, real estate, închiriere.

Florin Negruţiu: Saltea?

Gabriel Biriş: Saltea niciodată, dar mai ţin disponibil cash în cont.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul şase. Cine este cel mai bogat român de care nu a auzit nimeni?

Gabriel Biriş: Nu ştiu să vă zic, dar sigur e un politician.

Florin Negruţiu: Politician? De ce?

Gabriel Biriş: Mult prea mulţi bani circulă astăzi prin buget.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul şapte. De ce nu-i vede fiscul pe marii evazionişti?

Gabriel Biriş: Cine sunt marii evazionişti? Vă răspund cu o întrebare. Sigur îi vede fiscul. Îi vede oricine, ne uităm pe stradă, vedem că au maşini de jumătate de milion, de un milion. Îi vede toată lumea. Dar n-au voie să-i deranjeze.

Că tot m-aţi întrebat mai devreme de firma aia. Soţia proprietarului mergea cu o maşină de 300 şi ceva de mii de euro, înmatriculată pe firmă. A întrebat cineva cam cu ce titlu a plătit firma preţul maşinii şi dacă nu cumva sunt alte venituri şi trebuia să le calculeze şi impozit pe alte venituri, alte venituri fiind sumele plătite de firmă în favoarea asociaţilor sau a familiei? Ştiţi câte din astea sunt?

De ce credeţi că nu mai discută nimeni de propunerea, care a fost în spaţiul public în 2016, de declaraţie iniţială de patrimoniu în perioada de conformare voluntară şi apoi o cotă de impozit mult mai mare şi de transparentizarea sumelor parcate prin paradisul fiscal?

De ce credeţi că s-a mărit pragul la microintreprinderi de la 100 de mii la un milion? Că schimbul automat de informaţii n-a mai permis şmecherilor noştri să-şi plimbe sumele prin paradisurile fiscale, că află guvernul american şi de... FBI, DNA, colaborare. Şi atunci au făcut propriul paradis aici.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul opt. E România un paradis fiscal comparativ cu restul Europei?

Gabriel Biriş: Pentru unii da, pentru alţii nu. Deci pentru companiile plătitoare de impozit pe profit, în niciun caz nu e paradis fiscal. Deşi 16% impozit pe profit este un impozit dintre cele mai competitive. Pentru angajaţi, în niciun caz nu e paradis fiscal, pentru că sarcina fiscală incluzând contribuţiile sociale este printre cele mai mari, iar la salariile mici, cea mai mare.

Dar pentru alte categorii de contribuabili, încă microîntreprinderile, dar s-a limitat. Era un mare paradis pentru PFA pe normă de venit, şi asta a fost redusă din planul ăla prezentat pe site-ul Ministerului Finanţelor la care am lucrat.

Şi faptul că e atât de uşor să nu plăteşti, mă rog, sunt atâţia bani care se fură din evaziune. Dar pentru unii încă mai e paradis fiscal. Şi aici mă refer în special la ce am zis mai devreme.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul nouă. Cine a fost cel mai bun ministru al Finanţelor?

Gabriel Biriş: Nu stau pe gânduri. Mihai Tănăsescu. Mihai Tănăsescu a fost un ministru vizionar din mai multe puncte de vedere. Primul a luat decizia să codifice legislaţia. Primul cod fiscal l-am avut în timpul mandatului domnului ministru Tănăsescu. A deschis uşa Ministerului de Finanţe pentru consultări cu profesionişti.

Practic, a accesat un know-how gratuit pe care l-a folosit în a avea un cod fiscal şi mai apoi un cod de procedură fiscală foarte bune, care după aia au evoluat. Şi este şi primul, hai să spunem aşa, om politic care a vrut să implementeze cota unică de 22% în 2003.

Dacă atunci l-ar fi lăsat domnul Florin Georgescu, nu îl reclama la domnul Iliescu şi nu punea sindicatele pe el, istoria ulterioară ar fi fost alta. Pentru ca să nu uităm că în 2004, în campanie electorală, cota unică a fost diferenţiatorul între PSD şi Alianţa DA.

Florin Negruţiu: Întrebarea numărul zece. În ce domeniu se fac cei mai mulţi bani în România?

Gabriel Biriş: Astăzi, cele mai mari marje de profit în România - adică vorbim de marje în mod constant de profit peste 60% în ultimii mulţi ani de zile din cifra de afaceri - sunt făcute de emitenţii de tichete, care trăiesc dintr-o sinecură dată de stat: tichete de masă, tichete cadou, toate tichetele. Şi care, practic, datorită unei sinecuri, au capacitatea să comisioneze mai puţin angajatorii şi foarte mult comercianţii.

Asta este, din punctul meu de vedere, cel mai profitabil segment economic. Cred că, în continuare, s-au făcut şi se mai fac bani din speculaţiile astea pe cripto, dar alea sunt cu mare risc. Aţi văzut ce fluctuaţii mari. Şi bursa a mers foarte bine. Din muncă, nu prea.

Claudiu Pîndaru: Vă contrazic, totuşi, domnule Biriş, şi n-aş îndemna la nemunca oamenii din această ţară.

Domnule Biriş, am vorbit numai despre lucruri negative. Uitaţi, cu toată această ezitare a guvernelor, planuri fiscale, cifre care nu au vreo logică, economia merge, funcţionează. Se poate face business în România? Sunt în continuare oportunităţi?

Gabriel Biriş: Sunt avocat de business. Tocmai am zis că muncesc şi mi-e bine din muncă. Deci, se poate face business. Dar s-ar putea face mult mai mult business. Şi mult mai uşor şi mai eficient dacă guvernul n-ar lucra împotriva mediului de business.

Claudiu Pîndaru: Un mesaj clar. E campanie electorală. Poate din ce le-aţi transmis preiau politicienii şi înţeleg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor