Vox populi sau vox PSD? Ministrul Justiţiei, nerăbdător să-i facă "mai responsabili" pe magistraţi
alte articole
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi că cetăţenii cer o lege a răspunderii magistraţilor, motiv pentru care se impune accelerarea legilor justiţiei aflate în dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi care prevăd răspunderea magistraţilor.
"Şi astăzi, şi ieri am avut protestatari la Minister, oameni care solicită o astfel de lege (a răspunderii magistraţilor, n.r.), de aceea am şi venit mai devreme. Din punctul meu de vedere, trebuie să accelerăm legile justiţiei care sunt acum în dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii, iar în legile justiţiei se prevede răspunderea magistraţilor”, a declarat Florin Iordache, citat de News.ro, la intrarea în sediul CSM, unde a venit pentru a participa la şedinţa plenului.
Iordache a mai susţinut că, în momentul în care asociaţiile profesionale şi CSM vor susţine aceste legi, acestea vor intra în discuţie la Guvern şi apoi la Parlament, astfel încât cei interesaţi să poată avea un punct de vedere în legătură cu prevederile acestora.
Reamintim că ministrul Justiţiei a declarat, la prima şedinţă a noului CSM, că este necesară o lege a răspunderii magistraţilor. Nu de aceeaşi părere a fost şi CSM, în opinia magistraţilor această lege nefiind oportună din moment ce puterile legislativă şi executivă nu au o lege a răspunderii demnitarilor.
"Independenţa justiţiei reprezintă o componentă esenţială a statului de drept, în care cele trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească, trebuie să fie într-un permanent echilibru. Consiliul subliniază că legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă: disciplinară, penală şi civilă. Nu este necesară adoptarea altor dispoziţii legale privind acest aspect. O altă reglementare care nu-şi găseşte corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat, cea legislativă şi cea executivă, reprezintă în sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinţe pentru bună funcţionare a societăţii”, susţinea, pe 12 ianuarie, CSM.
Interesant este că numeroşi politicieni din sânul PSD au avut de-a lungul timpului dosare penale pe rolul instanţelor.