Legea amnistiei şi graţierii, tot mai aproape. Ministrul Justiţiei vrea să rezolve supra-aglomerarea din închisori
alte articole
Susţinător declarat al "necesităţii" de a "discuta" în Parlament o lege a amnistiei şi graţierii, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni, după discuţiile avute cu şefii de parchete şi cu directorul ANP, că în ceea ce priveşte supraaglomerarea din penitenciare sunt două soluţii, respectiv "atunci când ai spaţiu insuficient, ori construieşti o casă, ori dai pe cineva afară".
"Nu am discutat punctual despre o astfel de lege (a amnistiei şi graţierii n.r.). Un punct de vedere e al lor, l-am văzut afişat. Din punctul meu de vedere o astfel de lege poate fi discutată. Trebuie să spunem foarte clar, când ai spaţiu insuficient ai două soluţii: ori construieşti o casă, ori dai pe cineva afară", a declarat Iordache.
În ceea ce priveşte construcţia de noi penitenciare, ministrul a ţinut să precizeze că pentru a construi o închisoare trebuie minim cinci, aşa că tot o lege a amnistiei ar fi mai bună:
"Din câte ştiu, există o soluţie pilot. Am discutat cu colegii, e o soluţie. Dar o construcţie se poate finaliza în minim cinci ani. Din datele mele, s-ar putea construi două penitenciare. Cu un grad de ocupare de 144%, construcţia de două penitenciare nu rezolvă. Dar voi continua consultările cu cei implicaţi în actul de justiţie. Concluzia de la care plec azi e că avem nevoie de o lege clară, pe înţelesul tuturor şi, cu sprijinul celor implicaţi, acesta e scopul meu, să avem o legislaţie clară şi coerentă".
Reamintim că Florin Iordache şi-a declarat, în repetate rânduri, susţinerea pentru discutarea în Parlament, a unei legi a amnistiei şi graţierii. De asemenea, opoziţia îl acuză pe ministru că militează şi pentru eliminarea MCV, scopul comun a celor două linii de acţiune fiind "totul pentru a-i scăpa pe corupţi."