"MCV nu va fi ridicat anul acesta" - Comisia Europeană, mesaj clar pentru Iordache & Company

Guvernul Grindeanu, în frunte cu noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, şi-ar fi dorit ridicarea MCV pentru România în acest an, însă se pare că cei din Comisia Europeană nu împărtăşesc această opinie.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România nu se va întâmpla anul acesta. Un astfel de demers depinde de ceea ce vor face în continuare Guvernul şi Parlamentul - reformele realizate trebuie să fie sustenabile şi ireversibile, a anunţat joi, la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, citat de News.ro.

"Aşa cum ştiţi, suntem în procesul de finalizare a raportului MCV şi am venit aici să transmit mesajul că raportul va fi în această lună, cel mai probabil îl vom finaliza. Şi am venit aici să spun că trebuie să continuăm progresul. În acest an ne uităm la ultimii zece ani, ne uităm la lucrurile bune şi la lucrurile rele care s-au întâmplat. S-au înregistrat progrese dar trebuie să vedem că aceste progrese continuă.

Le-am spus reprezentanţilor voştri că trebuie să lucrăm împreună, dar ceea ce Comisia Europeană şi preşedintele Juncker ar vrea să vadă este să lucrăm în vederea finalizării MCV, dar acest lucru depinde de Guvernul din România şi de Parlament în a accelera, a merge în direcţia corectă, şi nu înapoi", a declarat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

Mesajul venit din partea Comisiei Europene, prin vocea oficialului, este clar: Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu va fi ridicat anul acesta.

"MCV nu va fi ridicat anul acesta. Urmează să prezentăm raportul pe 2016 şi vom rămâne deschişi cooperării şi pentru anul viitor. Dar, în acest an, aşa cum am spus, nu se va întâmpla (ridicarea MCV – n.r.). Raportul este deja gata. Paşii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite şi că reformele făcute sunt sustenabile şi ireversibile. Cred că am ajuns la un acord de a lucra împreună pentru a realiza aceste obiective", a precizat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

Întrebată dacă raportul pe 2016 care urmează să fie prezentat la finalul acestei luni va fi unul "complet pozitiv", Paraskevi Michou a negat.

"Nu. Când am spus progrese făcute în ultimii zece ani m-am referit la instituţiile pe care le-am văzut construite, la structurile deja încorporate în sistem. În orice caz, am văzut în aceşti zece ani şi regrese certe şi asta este ceea ce vrem să evităm în viitor. Nu pot acum să vă spun cum va arăta raportul, pentru că nu este finalizat, dar când mă uit în urmă, în ultimii zece ani, sunt progrese foarte mari în unele zone, în altele progrese normale, dar în alte domenii am văzut regrese şi încercăm să permitem şi să ne punem la dispoziţie instrumentele pentru a merge doar în direcţia progreselor făcute", a explicat înaltul oficial al Comisiei Europene.