Laura Ştefan: Este amuzant să auzim discuţii despre ridicarea MCV concomitent cu cele privind amnistia şi graţierea

Experta anticorupţie Laura Ştefan găseşte oarecum "amuzant" faptul că în spaţiul public apar declaraţii despre ridicarea MCV pentru România, precum cea a ministrului PSD al Justiţiei Florin Iordache, în timp ce se vehiculează, concomitent, şi scenariul mult aşteptat de politicienii certaţi cu legea - marea amnistie şi graţiere.
Andrei Pricopie
15.01.2017

alte articole

Laura Stefan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.01.2017

Politicienii români trebuie să înţeleagă că există limite peste care nu trebuie să se treacă, mai exact că statul de drept nu este negociabil indiferent de procentele obţinute la alegeri. Doar în momentul în care vom avea o astfel de situaţie putem pune în discuţie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România, a atras atenţia, la RFI, experta anticorupţie Laura Ştefan.

Nu demult, ministrul PSD al Justiţiei, Florin Iordache, unul dintre coautorii "Marţei Negre", a pledat pentru ridicarea MCV chiar din această vară, motivând că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile din cadrul mecanismului, are un stat de drept funcţional, şi nu mai avem nevoie de monitorizare externă.

"Este amuzant să auzim astfel de declaraţii concomitent cu declaraţiile privind necesitatea adoptării unei legi a amnistiei şi a graţierii, de exemplu. Cred că există o diferenţă între retorica domnului ministru şi aşteptările sale. Sigur, fiecare ministru al Justiţiei şi fiecare Guvern a anunţat încă de la începuturile sale dorinţa de a elimina MCV. Până acum, după cum observăm, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Comisia Europeană a fost fermă în a explica faptul că MCV va fi ridicat atunci când România va îndeplini toate condiţiile prevăzute în acesta aşa cum ţara noastră şi-a asumat de la instituirea mecanismului.

Deci, sigur, citesc această declaraţie într-o cheie politică. Domnul ministru se poziţionează şi explică că şi-ar dori o variantă maximală şi anume eliminarea mecanismului cât mai curând, însă cred că, dacă ar crede de fapt că acest lucru este posibil, discuţiile despre legea amnistiei şi a graţierii ar fi fost absente din spaţiul public românesc", a comentat Laura Ştefan.

Întrebată dacă crede că există într-adevăr garanţii că statul de drept din ţara noastră poate funcţiona foarte bine şi fără MCV, aşa cum a susţinut Florin Iordache, experta anticorupţie s-a declarat sceptică.

"Paradoxal, cred că suntem chiar în ipoteza verificării acestor garanţii în aceste luni de început ale mandatului noului Guvern şi ale mandatului noului Parlament. Vom vedea dacă statul de drept din România este suficient de stabil, încât să nu mai conteze existenţa unui mecanism de monitorizare externă, vom vedea dacă politicienii români sunt suficient de maturi să înţeleagă că există limite peste care nu trebuie să se treacă, mai exact că statul de drept nu este negociabil şi că nici nu decidem dacă suntem sau nu un stat de drept cu procentele pe care fiecare partid le obţine în alegeri. Cred că lucrurile acestea trebuie să devină nenegociabile în România şi în momentul în care se va avea o astfel de situaţie sigur că se va putea pune în discuţie ridicarea mecanismului", a precizat Laura Ştefan.

Potrivit unor voci din Opoziţie, Guvernul controlat de liderul PSD Liviu Dragnea şi "penalii" din Parlament îşi doresc ridicarea MCV, pentru ca atacurile pe care le pregătesc în domeniul justiţiei şi anticorupţiei să nu mai fie monitorizate de Uniunea Europeană.

În orice caz, planurile lui Florin Iordache legate de MCV nu au coincis cu cele ale Comisiei Europene care, prin vocea secretarului său general adjunct Paraskevi Michou, venit în vizită în România, a anunţat că ridicarea mecanismului nu se va întâmpla anul acesta. Un astfel de demers depinde de ceea ce vor face în continuare Guvernul şi Parlamentul - reformele realizate trebuie să fie sustenabile şi ireversibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor