Lazăr şi Kovesi, contra graţierilor, amnistiei şi ridicării MCV: "Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor!"

În timp ce noul ministru al Justiţiei se arată favorabil adoptării unei legi a amnistiei şi graţierii, Procurorul General şi şefa DNA consideră că o astfel de iniţiativă legislativă nu este necesară.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (wall-street.ro)

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat luni, în contextul în care ministrul Justiţiei a vorbit despre oportunitatea unei legi a graţierii şi amnistiei, că o astfel de iniţiativă nu este necesară. Poziţia lui Lazăr a fost susţinută de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a afirmat că nu este de acord ca o astfel de eventuală lege să vizeze infracţiuni de competenţa Direcţiei Anticorupţie, relatează Hotnews.

"Nu este necesară nicio lege a graţierii şi amnistiei", a declarat Lazăr care, alături de procurorul- şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul- şef DIICOT, Daniel Horodniceanu a participat la o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

"Noi trebuie să combatem criminalitatea, corupţia şi să recuperăm bunurile însuşite de infractori", a adăugat procurorul general.

Cum PSD vehiculează şi ideea "necesităţii" adoptării unei legi a răspunderii magistraţilor precum şi ridicarea MCV, Lazăr a opinat că mai degrabă s-ar impune o lege pentru monitorizarea politicienilor.

"Din punct de vedere al magistraţilor, aş dori să vă spun că o monitorizare a magistraţilor nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Adică este o chestiune de voinţă politică, ştiţi dumneavoastră de ce. Magistraţii îşi fac datoria şi probabil că există anumite persoane care ar dori să îşi pună în practică agenda lor şi nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi MCV-ul", a mai declarat Lazăr, citat de Agerpres.

La rândul său, Laura Codruţa Kovesi a declarat şi ea, răspunzând întrebărilor presei, că nu este de acord ca o lege a graţierii şi amnistiei să vizeze "infracţiuni de competenţa DNA".

Şefa DNA s-a pronunţat şi împotriva unei noi iniţiative legislative privind răspunderea magistraţilor, reamintind că există deja o lege în acest sens care "se aplică" şi este "în concordanţă cu legislaţia europeană".

Amintim că noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a pledat pentru discutarea în Parlamentul controlat de PSD şi ALDE a unei legi a amnistiei şi graţierii.