Ministrul Justiţiei, acuzat de plagiat. Iordache ar fi copiat inclusiv din MRU

Devenit doctor la o universitate privată din Republica Moldova, actualul ministru al Justiţiei ar fi copiat masiv, în teza ce i-a adus prestigiosul titlu, dintr-un interviu al lui Răzvan Mihai Ungureanu.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, se alătură şi el galeriei de politicieni asupra cărora planează acuzaţii de plagiat. Potrivit unei investigaţii publicate de România Liberă, social-democratul a preluat, în lucrarea sa de doctorat, fără citarea sursei şi fără să folosească ghilimele, pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care MRU, la vremea respectivă ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE.

Conform sursei citate, actualul ministru a copiat inclusiv exprimarea greoaie, însă extrem de grav este faptul că pasajele plagiate din MRU se află în partea a doua a lucrării sale de doctorat, respectiv în porţiunea unde autorul ar fi trebuit să vină cu partea de contribuţie originală, ştiinţifică. Desigur, Iordache a avut grijă să scoată din declaraţiile lui MRU, preluate în teza de doctorat, referirile lui Ungureanu la preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu.

Mai merită menţionat că un sfert din articolele trecute în bibliografia lucrării - de altfel, destul de subţirele, nu doar din punct de vedere al conţinutului, ci şi ca număr de pagini - sunt scrise de el însuşi, iar 10% sunt comunicate de presă şi rapoarte. Astfel, la bibliografie regăsim documente ale Băncii Mondiale, Raportul Naţional al Dezvoltării Umane: Republica Moldova, Indicele Poducţiei Industriale dar şi şase comunicate de presă printre care unul al INS privind înmatriculările noi de maşini pe anul 2006.

De asemenea, este notabil faptul că Florin Iordache a obţinut titlul de doctor cu lucrarea “Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE” în condiţiile în care anterior nu făcuse niciun fel de curs în domeniul relaţiilor economice internaţionale. Interesant este şi faptul că doctoratul a fost obţinut în anul 2007 la Universitatea Liberă Internaţională Moldova (instituţie privată), deşi la vremea respectivă politicianul era deputat la Bucureşti.

Lucrarea este una scurtă, având numai 130 de pagini. Teza ajunge la 180 de pagini, după ce actualul ministru al Justiţiei adaugă sinteza rezultatelor obţinute, concluziile şi un număr de 32 anexe – preponderent tabele luate din alte surse precum institutul de statistică al UE, Eurostat sau Institutul Naţional de Statistică al României, la care Iordache nu a avut nicio contribuţie.

Ghilimelele lipsesc aproape cu desăvârşire din lucrarea ministrului, iar sursele - în rarele cazuri când demnitarul se oboseşte să le indice - sunt precizate lacunar.

Articolul integral poate fi citit aici