Vlad Voiculescu, în dialog cu Rezistenţa: "Corupţia este un cancer. Îi face pe mulţi dintre cei mai buni să plece"

Marile partide au ajuns un fel de organe de trafic de influenţă, pline de caţavenci şi joiţici preocupaţi doar de interesele lor meschine. Aşadar, soluţia schimbării va veni mai degrabă dinspre societatea civilă, acolo unde este izvorul de entuziasm, idei şi expertiză, a reieşit din discuţia Rezistenţei cu Vlad Voiculescu.
Loredana Diacu
29.06.2017

alte articole

Vlad Voiculescu in dialog la RezistentaTV (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
29.06.2017
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Suntem prizonierii propriei indiferenţe. Putem da oricât vrem vina pe politicieni care îşi urmăresc propriile interese însă, până când românii nu se vor implica în număr cât mai mare, nu îşi vor asuma mai multe lucruri, fie că e vorba de a ieşi la vot, de a lua poziţie la ceea ce se întâmplă în spaţiul public, sau de proiecte pentru ţară, lucrurile nu se vor schimba, a explicat, miercuri, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, în cadrul unui amplu dialog cu reprezentanţii grupului Rezistenţa de pe Facebook, grup coagulat în timpul protestelor anti-OUG 13.

"Cred că suntem victimele propriei indiferenţe sau a propriei neputinţe cumva. Auzim foarte des “aşa merg lucrurile la noi” sau “la noi nu se vrea”, “domne, e o problemă de mentalităţi. Da, e o problemă de mentalităţi, da, de multe ori nu se vrea, toate sunt adevărate şi totuşi, cine poate să le schimbe dacă nu noi?", a explicat Voiculescu.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, multe dintre soluţiile pentru rezolvarea problemelor României nu se găsesc în politică - la ora actuală plină de caţavenci şi joiţici - ci la nivelul societăţii civile, cea care deţine atât voinţa de a face ceva pentru România cât şi expertiza necesară. În acest context, Voiculescu a vorbit despre Platforma România 100, creată de fostul premier Cioloş şi colegii săi de Guvern, platformă căreia până acum i s-au alăturat peste 30.000 de cetăţeni.

"Din punctul meu de vedere ceea ce îţi trebuie pentru a rezolva o problemă este un plan şi o echipă. Ei bine, România 100 exact asta face, alcătuieşte un plan, lucrează la un plan cu comunităţile tematice care s-au format, deja la sănătate sunt 1000 şi ceva de oameni care s-au înscris şi care lucrează împreună la ceea ce s-ar putea transforma într-o bună zi într-un program de guvernare pentru un anumit sector, un program de guvernare pe anumite politici publice care să fie promovate de orice partid, inclusiv de PSD, inclusiv de ALDE. Orice partid poate să ia o idee bună şi să o ducă mai departe, am fi foarte încântaţi.

Dar statul are o problemă nu numai din cauza politicienilor care sunt, de multe ori, lipsiţi de viziune, lipsiţi de bună-credinţă ci are şi o problemă reală cu resursa umană şi cu capacitatea de a crea politici publice bazate pe date, bazate pe best practices, lucrurile astea nu se întâmplă. Cred că acolo este loc de a ne face temele din afara sistemului. Ei bine, asta face România100, încearcă să îşi facă temele astfel încât să existe un fond dincolo de orice formă. (...) Şi dacă ai un plan şi ai o echipă.", a explicat Vlad Voiculescu.

Întrebat când îşi va face România 100 partid, Voiculescu a răspuns:

"România 100 e o comunitate de oameni care lucrează la un plan, o comunitate care dezvoltă o echipă şi din sânul căreia se poate desprinde un partid politic. (...) E foarte devreme în momentul ăsta să spunem dacă va exista un partid dar cu siguranţă acesta va trebui făcut. Politica trebuie făcută ca un instrument pentru a schimba lucrurile. Eu unul nu mai cred în politicianul profesionist, avem destui în clasa politică actuală, nu cred în acel politician care e total deprofesionalizat care nu poate să mai trăiască din altceva decât politică."

Redăm câteva dintre ideile punctate în cadrul discuţiei reprezentanţilor Rezistenţa cu fostul ministru:

Despre noul Guvern şi PSD

"Este un Guvern valoros, evident. Vedem acolo care sunt valorile pe care le promovează actuala coaliţie. Vedem care sunt valorile umane pe care le promovează, vedem cum sunt promovaţi oamenii în partid. Vedem care este misiunea oamenilor care sunt promovaţi. E destul de transparent. Practic este un Guvern de valori aşa cum PSD-ul înţelege valoarea. (...)

Principala senzaţie pe care o am este că aceşti oameni se consideră îndreptăţiţi să facă orice. Consideră faptul că au câştigat alegerile o îndreptăţire la a face orice cu această ţară. Atunci când participi la alegeri, atunci când ocupi o funcţie publică, din punctul meu de vedere trebuie să fie despre a servi. Promiţi oamenilor ceva, îţi oferi propria capacitate, propriul timp pentru a-i servi pe ceilalţi.

Mi se pare că înţelegerea asta este extrem de departe de actualii guvernanţi. Mi se pare că lor li se pare că se cuvine orice şi o şi spun foarte clar. A spus-o doamna Olguţa Vasilescu foarte clar, ei stiu tertipurile din Parlament, Parlamentul este practic o instituţie pe persoană fizică în momentul ăsta, o persoană în principal care decide orice, oricând şi avem câţiva acoliţi care fac exact ceea ce a trebuit să facă, strigă atunci când ar trebui să strige."

Despre noile generaţii

"Cred că există o generaţie, şi când spun generaţie nu mă refer la o anumită vârstă şi pur şi simplu oamenii care trăiesc acum în România sunt mult mai conectaţi între ei şi mult mai conectaţi la lumea occidentală de cât au fost vreodată. Lăsând orice altceva la o parte, lăsând nivelul de educaţie, care cel puţin pentru o anumită parte din populaţie este semnificativ mai ridicat decât era acum câteva zeci de ani, există totuşi o anumită parte de populaţie care poate să gândească dincolo de propriile nevoi şi care cred că nu trebuie să îi judece pe cei care au ajuns acolo, care nu reuşesc să vadă dincolo de propriile nevoi, care se luptă încă să supravieţuiască. Şi oamenii ăştia care se luptă să supravieţuiască de multe ori sunt prinşi într-un cerc vicios de anumiţi politicieni."

PSD, un mare organ de trafic de influenţă

"(Apelativul n.r.) politician ar trebui să sune mai degrabă bine, (politicienii n.r) sunt oameni care se implică pentru a face ceva bine în societate. Nu stiu cum ar putea fi numit cineva care nu a avut, nu are şi nu va avea niciodată un interes să facă un bine în comunitate şi mai degrabă să îşi aranjeze sieşi, familiei şi eventual unor prieteni şi cumetri să îşi aranjeze câteva lucruri, iarăşi, mizele sunt extrem de mici uneori.

Oamenii care au intrat în partide de-a lungul timpului, de multe ori au intrat ca să îşi găsească un job la primărie, ca să meargă să lucreze la protecţia copilului. Ca să meargă să lucreze la protecţia mediului. Ei bine, oamenii ăştia au fost puşi în nişte instituţii şi din nou, li s-a părut că li se cuvine. Pentru că ei au lipit afişe în campanie, ei poate au condus maşini de unde se auzea un imn al unui partid sau al altuia. Ei au făcut lucruri şi pentru că au făcut acele lucruri consideră că li se cuvine un anumit post.

Când ne gândim puţin la situaţia de fapt, la faptul că nu ne putem baza pe niciuna dintre instituţiile astea, este un mare trafic de influenţă peste tot. Asta face partidul, este un organ de trafic de influenţă, aşa este văzut. Intri în partid ca să capeţi ceva, o funcţie sau ceva, şi atunci când ai căpătat funcţia trebuie să dai partidului înapoi, nu-i aşa?"

Cum arată scena politică acum

"Dacă citim Caragiale e acelaşi lucru şi acum. Avem nişte caţavenci care au propriile mici lupte de dat între ei, avem coane joiţici, dar eu cred că, cumva, generaţia noastră poate să aibă ceva mai mult, cred că sunt optimist că s-a creat această masă critică şi un moment pentru optimismul meu e şi ceea ce s-a întâmplat în februrarie (protestele anti OUG-13)."

E timpul să ne conectăm la prezent

"În România se vorbeşte foarte puţin despre ceea ce se întâmplă în afara ei, ne uităm la conflicte militare, dar nu ne uităm unde se duc resursele în această lume, la revoluţia digitală... Avem sisteme pe care cheltuim zeci şi sute de milioane de euro, sisteme informatice care nu comunică între ele, care nu fac viaţa cetăţeanului mai simplă, (nu o fac) mai bună nici măcar pentru funcţionarii care lucrează la stat. În timp ce noi asistăm e o revoluţie în alte părţi, în California avem - în teste - maşini care merg fără şofer, avem industrii care se nasc, industrii care atrag forţe de muncă, capital, în Asia avem o dinamică pe care nici nu ne-o putem imagina aici. La mine în sat mai e o singură fabrică care mai produce ceva..."

Ce pot face cetăţenii contra corupţiei din sistem

"Unul dintre lucrurile pe care le-am asigurat când am mers la Ministerul Sănătăţii a fost transparenţa. Transparenţa e, dacă vreţi, prevenţia pentru corupţie. Transparenţa deciziilor publice, transparenţa datelor publice, transparenţa achiziţiilor publice, dacă vreţi, este esenţială şi ceea ce am făcut la Ministerul Sănătăţii a fost, de exemplu, mecanismul de feed-back pentru pacienţii din România – acel sistem de satisfacţii prin care fiecare cetăţean care merge în spital, primeşte un SMS la ieşirea din spital şi i se cere feedback faţă de calitatea serviciilor.

Acest sistem funcţionează operaţional, mai întâi sigur trebuie să aduni date, după care acele date trebuie să le foloseşti pentru evaluarea managerului, pentru îmbunatăţirea condiţiilor din spitale.

Nu am văzut o acţiune a Ministerului Sănătăţii care să folosească datele respective. În acelaşi timp, este de apreciat faptul că sistemul continuă, vedem că unele spitale încearcă să îl evite.

Deci ăsta este un lucru, un pacient, când merge la spital, să aibă grijă ca în formularul unde sunt datele personale să treacă şi numărul de telefon, aşa poate fi relativ sigur că poate primi un SMS.

Un al doilea instrument este un ordin de ministru care prevede că orice achiziţie peste o anumită sumă, cred că 5000 de euro era, pentru orice astfel de achiziţie trebuie publicate toate documentele, inclusiv contractul. Acest ordin de ministru este practic o lege, este aplicată selectiv, este un ordin de ministru, nu ar trebui să se aplice selectiv.

Fiecare cetăţean, fiecare membru al presei poate să întrebe "de ce un anumit contrac"”, de ce documentele pentru anumite licitaţii nu au fost publicate. Şi cred că ăsta e un lucru pe care îl pot face cetăţenii. Poate să întrebe la spital, poate să întrebe la Minister."

Despre datul plicului la doctor

"E foarte uşor dacă nu îţi propui să fii responsabil şi dacă nu îţi propui să spui ce e corect să spui, atunci sigur, nimeni nu ar trebui să dea şpagă, pe de altă parte e greu să sfătuieşti pe cineva atunci când e vorba de sănătatea omului sau sănătatea celor dragi lui.

Ce trebuie să ştie toată lumea este că salariile medicilor au crescut, veniturile medicilor au crescut, nu doar salariile, cred că trendul continuă să fie unul pozitiv, sper ca salariile să crească în continuare aşa cum scrie în programul de guvernare, sper ca sumele să ajungă cât mai curând la cele scrise, promise în programul de guvernare, este un lucru bun, e un lucru necesar, sper că nu e o altă minciună."

Corupţia, cancerul sistemului medical

"Este un cancer. Am mai spus-o, corupţia este pur şi simplu un cancer, care vlăguieşte sistemul de resurse. Este un cancer care omoară sistemele sănătoase din sistem. Ca să păstrăm analogia, ce face în plus corupţia din România este să îi facă pe mulţi dintre cei mai buni să plece.

Mulţi dintre zecile de mii de medici care au plecat, şi nu numai medici ci şi asistente, şi cum spuneam, sunt şi mulţi dintre potenţialii pacienţi care pleacă, mulţi sunt dintre cei mai buni.

Dacă ar fi să pun degetul pe un lucru, m-aş uita la corupţie pentru că aceasta poate fi identificată, are o soră geamănă corupţia şi asta este prostia dar pe prostie este mult mai greu să pui degetul. Prostie însemnând lipsa de capacitate, nu neapărat prostia. Dar aceste surori gemene sunt cele care distrug orice instituţie, orice sistem. Ei bine, în sănătate vedem asta, vedem asta din belşug şi corupţia este acel lucru care ar trebui să dispară imediat."

Înregistrarea integrală a discuţiilor, transmise live de Rezistenţa TV, poate fi urmărită aici.

Întâlnirea reprezentanţilor grupului Rezistenţa cu Vlad Voiculescu a avut loc în cadrul proiectului #Rezistenţa 360, un proiect al grupului civic #REZISTENŢA, al cărui scop este crearea unor punţi de dialog şi comunicare reală şi obiectivă între societatea civilă şi clasa politică, şi explicarea evenimentelor şi acţiunilor politice într-un limbaj simplificat pentru cetăţenii României.

În cadrul acestui proiect, protestatarii au avut întâlniri cu Irina Zamfirescu de la ActiveWatch şi Cătălin Teniţă de la Geeks for Democracy, cu jurnalista Ramona Ursu, cu senatorul PNL Florin Cîţu, cu Oana Gheorghiu de la Dăruieşte Viaţă, cu judecătorul Cristi Danileţ, cu filozoful Gabriel Liiceanu, cu (acum fostul) lider al USR Nicuşor Dan, cu parlamentarii USR Cristian Ghinea, Florina Presadă şi Cristian Seidler.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor