Visul lui Tăriceanu - refacerea USL. Un nou apel către foştii colegi liberali

Perceput din ce în ce mai intens ca un pion al premierului Victor Ponta şi ca un eventual cal troian ce ar putea declanşa scindarea PNL, noul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a cerut marţi, într-o scrisoare deschisă, foştilor săi colegi din PNL ca după europarlamentare să schimbe direcţia greşită în care se îndreaptă partidul din cauza unei conducerii lipsite de viziune şi să încerce refacerea USL.
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.05.2014

Perceput din ce în ce mai intens ca un pion al premierului Victor Ponta şi ca un eventual cal troian ce ar putea declanşa scindarea PNL, noul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a cerut marţi, într-o scrisoare deschisă, foştilor săi colegi din PNL ca după europarlamentare să schimbe direcţia greşită în care se îndreaptă partidul din cauza unei conduceri lipsite de viziune şi să încerce refacerea USL.

„Este clar că sunt vremuri complicate pentru Partidul Naţional Liberal, dar şi pentru conducerea acestuia. Este clar că s-a pierdut busola, luciditatea şi nu mai există niciun plan real şi fezabil pe care actuala conducere să-l prezinte membrilor partidului. Asistăm la instaurarea haosului la nivelul conducerii actuale”, a precizat acesta.

Tăriceanu pretinde că, în ultimul timp, a avut discuţii „cu mulţi colegi liberali” care cred în necesitatea unei componente liberale în actul de guvernare şi care, la fel ca el cred în continuare în proiectul asumat şi angajat de USL în faţa românilor în 2012.

„Direcţia pe care o va urma PNL trebuie decisă în cadrul unui Congres Extraordinar organizat imediat după alegerile din 25 mai. Soarta partidului trebuie decisă de toţi liberalii într-o dezbatere vie şi liberă şi nu de câteva persoane în spatele unor uşi închise. (...) Eu, personal, voi face tot ce îmi stă în putinţă să îi acord această şansă, iar prin această scrisoare fac un apel la voi, toţi foştii şi viitorii mei colegi, să vă alăturaţi acestui demers de salvare şi reconstrucţie a PNL”, a adăugat Tăriceanu.

Amintim că Tăriceanu a contestat decizia lui Crin Antonescu de a ieşi din guvernare, şi-a dat demisia din PNL, declarând că USL trebuie să continue, motiv pentru care a anunţat ca-şi face propriul partid liberal, Partidul Reformator Liberal. Acesta a declarat atunci că aspiră la funcţia supremă din stat adăugând că-l poate învinge pe Antonescu în cursa pentru Cotroceni. În schimb, acesta a fost răsplătit de premierul Victor Ponta cu funcţia de preşedinte al Senatului.

Anterior, Călin Popescu Tăriceanu a mai susţinut că după europarlamentare este posibilă refacerea USL. În viziunea acestuia, un scor slab la europarlamentare ar însemna că decizia lui Antonescu de a ieşi de la guvernare a fost greşită şi că liberalii ar trebui să se întoarcă în USL. Practic, acesta susţine că un scor slab la alegeri ar obliga partidul să-şi schimbe politica de alianţe pentru a se repoziţiona pe scena politică, iar eventuala decizie de refacere a USL ar trebui luată după consultarea tuturor organizaţiilor locale ale PNL - nu lăsată la latitudinea liderului de partid.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a catalogat atitudinea lui Tăriceanu drept „cea mai ruşinoasă atitudine a unui fost preşedinte al PNL”.

„PNL a avut mulţi preşedinţi, unii dintre ei au murit în puşcăriile comuniste, alţii dintre ei, chiar dacă au părăsit partidul - vezi Stoica, Stolojan - parcă totuşi nu au fost în situaţia atât de jenantă încât să ajungă la mâna şi la uşa PSD”, declarat anterior Antonescu.

Scrisoarea deschisă a lui Tăriceanu către liberali

Dragi colegi,

În urmă cu aproape 25 de ani, când m-am înscris în Partidul Naţional Liberal, am făcut acest lucru deoarece am văzut la acest partid un adevărat respect pentru dreptul la libera opinie. Astăzi, sub conducerea actualilor lideri, libera exprimare nu mai există, fiind înlocuită cu autoritarismul conducerii.

Am făcut parte din Partidul Naţional Liberal şi în vremuri în care era la guvernare, şi în vremuri în care era în opoziţie. Am fost şi preşedinte al partidului, am fost şi simplu membru. Dar niciodată partidul nu a fost condus de orgolii şi vendete personale. De fiecare dată consensul şi dialogul au dictat în luarea deciziilor în PNL.

Fiind alături de Partidul Naţional Liberal de 25 de ani, trebuie să recunosc că sunt revoltat de evenimentele din ultima vreme, de atitudinile şi poziţiile autoritare manifestate de domnul Antonescu.

Întotdeauna au fost voci critice în PNL şi niciodată opinia liberă nu a fost strict apanajul preşedintelui sau al unei conduceri restrânse. Am fost 5 ani preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi îmi aduc aminte de criticile dure şi uneori deplasate pe care actualul preşedinte al PNL mi le-a adus. Însă eu niciodată nu am luat în considerare varianta excluderii acestuia din partid pentru că a fi liberal înseamnă a-ţi exprima liber părerea, înseamnă să îţi sacrifici mândria personală pentru dreptul colegului tău de a te critica. Acest lucru a diferenţiat Partidul Naţional Liberal de celelalte partide, dreptul de a vorbi liber într-un partid condus de principii şi nu de orgolii.

Hotărârea mea de a renunţa vremelnic la calitatea de membru nu a însemnat o trădare a adevăratului Partid Naţional Liberal şi nici o abandonare a principiilor şi valorilor care stau la baza acestuia. Plecarea mea a însemnat dezacordul unui vechi liberal faţă de modul în care este condus acum partidul, cu lipsă de viziune şi politica pumnului în gură.

Gestul meu de a demisiona din PNL a fost unul extrem tocmai pentru a atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei din interiorul partidului, caracterizată de suprimarea democraţiei şi a dezbaterii interne.

Decizia mea de a nu înfiinţa un nou partid politic vine tocmai din respectul pe care îl port membrilor PNL. M-am gândit la interesul liberalilor, de aceea nu am vrut să diminuez şi mai mult şansele PNL la alegerile europarlamentare. Nu am vrut să dau ocazia actualei conduceri să folosească acţiunile mele pentru a masca un eventual eşec în alegeri.

Este clar că sunt vremuri complicate pentru Partidul Naţional Liberal, dar şi pentru conducerea acestuia. Este clar că s-a pierdut busola, luciditatea şi nu mai există niciun plan real şi fezabil pe care actuala conducere să-l prezinte membrilor partidului. Asistăm la instaurarea haosului la nivelul conducerii actuale.

În viaţa unui partid, la fel cum se întâmplă şi în viaţa unui om, există şi astfel de momente, când conducerea este dezorientată şi lipsită de viziune. În astfel de momente, liderul partidului trebuie să îşi întoarcă faţa spre toţi membrii, nu doar spre cei care sunt pe placul său, şi să îi întrebe „încotro să o luăm?”.

Nu am făcut şi nu fac un secret din faptul că, personal, cred în continuare în proiectul asumat şi angajat de USL în faţa românilor în 2012. În urma discuţiilor avute în ultimul timp cu mulţi colegi liberali, cred în necesitatea unei componente liberale în actul de guvernare. Cred că PNL-ul nu îşi poate permite să întoarcă spatele celor care au avut şi au încredere în Uniunea Social Liberală. Cred că partidul nu îşi poate asuma fuga de la guvernare.

Cred că prezenţa PNL în Guvernul USL este mandatul pe care alegătorii ni l-au dat în 2012. Sunt adeptul acestei soluţii şi nu a celei de a preda partidul lui Traian Băsescu, cel care, începând din 2005, a făcut totul ca sa îl distrugă.

Dragi colegi,

Direcţia pe care o va urma PNL trebuie decisă în cadrul unui Congres Extraordinar organizat imediat după alegerile din 25 mai. Soarta partidului trebuie decisă de toţi liberalii într-o dezbatere vie şi liberă şi nu de câteva persoane în spatele unor uşi închise. Numai prin dialog şi transparenţă putem face ca Partidul Naţional Liberal să renască mai unit şi mai puternic, iar prin el să punem bazele unui proiect naţional solid. Partidul Naţional Liberal merită şansa de a redeveni un partid care să dea direcţia în care se va îndrepta România. Eu, personal, voi face tot ce îmi stă în putinţă să îi acord această şansă, iar prin această scrisoare fac un apel la voi, toţi foştii şi viitorii mei colegi, să vă alăturaţi acestui demers de salvare şi reconstrucţie a Partidului Naţional Liberal.

Cu respect,
Călin Popescu-Tăriceanu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor