Virusul Wuhan: lipsă ciudată a experţilor internaţionali. SUA s-a oferit să-i trimită de trei săptămâni. China tace
focus
alte articole
Oficialii americani frustraţi care lucrează în domeniul sănătăţii au spus că au întins o mână de ajutor Chinei care se luptă cu focarul de epidemie generată de un coronavirus în oraşul Wuhan. Nu au primit niciun răspuns.
La o conferinţă de presă ţinută marţi, secretarul american pentru sănătate şi servicii umane, Alex Azar, a declarat că SUA s-a oferit să trimită experţi, prima dată, pe 6 ianuarie, dar China nu a acceptat încă oferta.
Lipsa experţilor străini este surprinzătoare, date fiind semnalele de alarmă primite din partea unor epidemiologi din Marea Britanie şi Hong Kong, ale căror predicţii despre evoluţia epidemiei sunt şocante.
Poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este şi ea bizară.
OMS a declarat marţi că Beijingul a fost de acord să permită vizita experţilor internaţionali în China cât mai curând posibil, dar nu a specificat dacă aceasta include experţi americani şi nici nu este clar când îi va trimite.
La fel de surprinzătoare este şi poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. După două şedinţe în care trebuia să decidă dacă ridică alerta asupra epidemiei la nivel internaţional, săptămâna trecută, urmate de o vizită a directorului agenţiei la Beijing, a existat o comunicare făcută, însă de Ministerul chinez de Externe, care susţinea că acesta are deplină încredere în capacitatea Chinei de a controla epidemia.
China a semnalat OMS că are de a face cu o epidemie de coronavirus pe 31 decembrie 2019, astfel încât lipsa, timp de aproape două luni, a experţilor de la faţa locului ridică semne de întrebare, în condiţiile în care epidemia pare să se răspândească rapid pe glob.
Numeroase publicaţii, printre care şi Epoch Times România, au atras atenţia asupra faptului că în Wuhan există două laboratoare biologice care au programe de stocare şi cercetare de coronaviruşi letali, inclusiv celebrul virus SARS care a produs o epidemie masivă în China în 2002-2003. Un fost ofiţer israelian specializat în război biologic a afirmat pentru Washington Times că cele două laboratoare erau implicate inclusiv în programe secrete de cercetare biologică militară.
„Experţii CDC sunt cu bagajele la uşă, gata şi capabili să meargă imediat în China, fie pe bază bilaterală, fie sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a spus Azar. „Este o problemă majoră de sănătate publică şi, practic, este pur şi simplu nevoie ca, cei mai buni oameni din domeniul sănătăţii publice pe care îi avem în lume, să lucreze la asta”.
Personalul american ar putea ajuta China să răspundă la întrebările critice de sănătate publică despre modul în care se răspândeşte virusul, perioada sa de incubaţie şi dacă poate fi răspândit de către cei care nu prezintă încă simptome, a spus directorul CDC, Robert Redfield.
„Solicităm Chinei: mai multă cooperare şi transparenţă - sunt cele mai importante măsuri pe care le puteţi lua pentru a răspunde mai eficient”, a spus Azar.