Virusul Wuhan are efecte adverse: chinezii furioşi încep să ia cu asalt platformele online
focus
alte articole
Cu câteva ore în urmă, New York Times a publicat o poveste interesantă în care arată cum oamenii din China, cunoscuţi pentru cenzura cvasi-totală auto-impusă asupra mesajelor pe care le postează online, refuză acum să tacă în faţa problemelor epidemiei cu virus Wuhan care a lovit China.
Utilizatorii internetului chinez, drastic controlat de Partidul Comunist Chinez, folosesc tot felul de şmecherii pentru a scăpa de cenzori. Unii folosesc numele lui Donald Trump când vor să se refere la liderul de Partid Xi Jinping, sau vorbesc cifrat, folosind referirea la dezastrul nuclear de la Cernobîl când vor să vorbească despre focar.
Medicii, asistentele şi locuitorii din Wuhan au cerut primarului lor „inutil” să facă bine să îşi dea demisia - pe care şi-a anunţat-o duminică, în timpul unei conferinţe de presă - din cauza modului în care a administrat criza virusului din Wuhan.
Potrivit publicaţiei NYT, cenzura online pare acum complet depăşită de nivelul de mesaje postate de cetăţenii chinezi furioşi pe modul în care îi tratează regimul.
Valul de mânie publică a apărut inclusiv în timpul conferinţei de presă ţinute duminică, când primarul din Wuhan nu ştia să îşi pună masca facială, iar când a făcut-o, a pus-o invers, amănunt care a fost considerat dispreţ faţă de situaţia în care au fost puşi oamenii din Wuhan.
Şeful de Partid al provinciei Hubei, Wang Xiaodong, a făcut duminică o serie de gafe cu privire la numărul măştilor faciale pe care provincia le va produce pentru a ajuta la combaterea epidemiei, spunând că va produce 10,8 miliarde, ca mai apoi să spună că va produce 1,8 miliarde, când de fapt, cifra este de 1,8 milioane - număr la care oficialul Partidului a ajuns din a treia încercare.
În weekend, preşedintele Xi Jinping şi Biroul Politic - cei şapte oameni care conduc China - au hotărât să „consolideze orientarea opiniei publice”, ceea ce în limbajul de lemn al Partidului poate fi semnalul declanşării unei represiuni care va depăşi ştergerea comentariilor critice care au inundat mediul online.
Luni, Partidul l-a trimis pe premeierul chinez Li Keqiang în Wuhan. Acesta a ţinut cuvântări motivaţionale şi a mers în spitalele din Wuhan înconjurat de camere video, într-o aparentă încercare de a redresa imaginea Partidului, grav afectată de criza virusului Wuhan.
Marţi dimineaţă cifrele oficiale ale numărului cazurilor de îmbolnăviri raportate de regimul chinez s-a dublat peste noapte, stârnind suspiciuni că situaţia reală ar fi mult mai gravă decât cea raportată iniţial.
China este condusă de Partidul Comunist Chinez cu o mână de fier, printr-un control strict asupra mijloacelor de comunicare în masă, dar şi printr-un aparat represiv care nu ezită să comită atrocităţi împotriva dizidenţilor sau a grupurilor care refuză controlul ideologic al regimului. Creştinii, tibetanii, uighurii şi membrii mişcării Falun Gong sunt reprimaţi masiv în China comunistă, sau chiar devin ţinta unei industrii de recoltare forţată de organe, care funcţionează cu permisiunea regimului.