Virusul Wuhan: China şi-a petrecut primele zile ale epidemiei arestând oamenii care trăgeau semnale de alertă online şi jurnaliştii care transmiteau ştiri despre focar

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing,  China
Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)

Pe măsură ce numărul victimelor virusului Wuhan a crescut peste weekend, iar ultimele ştiri fac să devină improbabil ca regimul comunist să mai poată controla răspândirea bolii, Partidul Comunist Chinez se confruntă cu întrebări despre campania de muşamalizare a ştirilor despre focar care a avut loc în primele zile ale epidemiei.

Deşi regimul chinez nu a ascuns atât de mult ştirile despre epidemie de comunitatea internaţională, acţiunile sale de suprimare a informaţiilor în China au făcut ca unii experţi să opineze că regimul a înrăutăţit situaţia prin secretomanie.

Epoch Times a raportat din surse locale că la începutul lunii ianuarie, poliţia din Wuhan a arestat oameni sub acuzaţia că au răspândit „zvonuri” despre ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai masive epidemii care a lovit China în ultimele zeci de ani.

Potrivit publicaţiei Poynter, persoanele care au scris pe Weibo (social media) că epidemia de SARS a revenit au fost arestate.

Potrivit Business Insider, atunci când scara epidemiei a făcut ca ştirile să nu mai poată fi suprimate uşor, din ce în ce mai mulţi jurnalişti - inclusiv cei ai publicaţiilor internaţionale - au început să spună că au fost arestaţi sau ameninţaţi cu arestarea de către autorităţile chineze pentru că raportau despre focar.

Epidemia nici măcar nu a ajuns pe prima pagină a publicaţiei Ştiri de seară din Wuhan, ziarul cel mai vândut al oraşului, în perioada 31 decembrie (când China a admis la OMS că are o problemă) - 19 ianuarie, potrivit Financial Times.

Canalul TVB din Hong Kong a raportat pe 14 ianuarie că un grup de jurnalişti, inclusiv unul dintre reporterii săi, au fost reţinuţi ore întregi, în timp ce transmiteau ştiri despre focar de la un spital din Wuhan care tratează pacienţi.

Potrivit raportului, jurnaliştii se aflau la Spitalul Jinyintan pentru a primi declaraţii de presă, dimineaţa, când un „grup de poliţişti în haine civile” i-a luat la întrebări ameninţător.

TVB a spus că reporterul său a fost "apoi dus în camera poliţiei din spital pentru a fi interogat şi i s-a cerut să şteargă materialele filmate în spital".

Potrivit Busines Insider, reporterul Charlie Campbell de la Time a amintit un incident similar în timp ce transmitea ştiri din piaţa de fructe de mare despre care oficialii cred că este o posibilă sursă a focarului. El a spus că a fost „ameninţat în mod repetat cu arestarea în timp ce observa scene de pe stradă”.

Focarul din Wuhan a reînviat amintirile despre epidemia SARS de la începutul anilor 2000, pe care guvernul chinez a ascuns-o, şi care s-a răspândit pe patru continente şi 37 de ţări făcând chiar victime în afara Chinei. Cele două virusuri sunt din aceeaşi familie.

Scandalul diplomatic generat de secretomania regimului comunist a împins alcătuirea şi apoi adoptarea Regulamentului Sanitar Internaţional, prin care semnatarii se obligă să transmită imediat ştiri despre epidemiile emergente. China este parte a acestui acord, elaborat sub egida ONU.

În ciuda regulamentelor şi a numărului relativ mare de îmbolnăviri oficial declarate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ezitat până în prezent să declare epidemia cu virus Wuhan o pandemie şi să declanşeze alerta la nivel internaţional.