China pune în carantină încă două oraşe. Epidemia scapă de sub control. OMS tace
focus
alte articole
Pe fondul apariţiei cazurilor de îmbolnăvire cu virusul Wuhan în toată lumea, oficialii chinezi din domeniul sănătăţii au reuşit să liniştească publicul şi pieţele financiare, insistând că noul coronavirus mortal care a apărut la sfârşitul lunii trecute la Wuhan este „controlat” şi că focarul va fi stins rapid.
În ciuda impunerii unor interdicţii draconice de călătorie, devine din ce în ce mai clar că acest lucru nu se va întâmpla. Chiar şi după punerea în carantină a unui oraş de 11 milioane de oameni - Wuhan este cel de-al şaptelea oraş din China ca populaţie şi mai mare decât oricare oraş din SUA - experţii avertizează că este prea târziu.
Dar asta pare să nu oprească autorităţile comuniste să încerce: oficialii chinezi au anunţat joi că au fost puse încă două oraşe în carantină - Huanggang şi Ezhou. Oraşul Huanggang, din aceeaşi provincie Hubei, situat aproape de Wuhan, va suspenda trenurile şi autobuzele care transportă pasageri în afară, serviciile, precum şi toate serviciile de autobuz din oraş începând de vineri. Toate locurile publice, inclusiv sălile de cinema, au primit ordin să se închidă până la o notificare ulterioară.
Chiar după ce autorităţile au întrerupt toate zborurile, Reuters relatează că unele companii aeriene încă mai aveau zboruri din Wuhan.
După cum a subliniat publicaţia South China Morning Post, Wuhan, oraşul din centrul focarului, este de cinci ori mai mare decât Londra.
Peste 600 de cazuri de virus au fost acum confirmate, deşi experţii susţin că cifrele sunt mult mai mari, iar mărturiile de la faţa locului vorbesc despre spitale umplute până la refuz.
Numărul oficial al deceselor a ajuns la 25, iar OMS dezbate dacă trebuie să eticheteze focarul de risc global de pandemie.
Interesant este că cel puţin un jurnalist occidental raportează de la Wuhan. Ne imaginăm că Beijingul a permis accesul postului ABC în oraş pentru a încerca să calmeze panica în creştere a lumii occidentale.
Un cunoscut expert în sănătate publică cunoscut pentru activitatea sa în timpul epidemiei de SARS a avertizat că aceste carantine probabil nu vor fi suficiente pentru a opri o pandemie globală, potrivit New York Times.
Dr. Guan Yi, profesor de boli infecţioase la Universitatea din Hong Kong, care a vizitat Wuhan la începutul acestei săptămâni, a avertizat că există şansa ca virusul să se răspândească rapid, în ciuda controalelor impuse joi dimineaţă.
„Avem şansa să avem un focar de pandemie”, a spus dr. Guan, care a făcut parte din echipa care a identificat coronavirusul care a provocat focarul SARS mortal în 2002 şi 2003. Oficial, SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis aproape 800, însă cifrele reale sunt considerate mult mai mari.
Dr. Guan a mai declarat pentru Caixin, o influentă revistă chineză cunoscută pentru rapoartele de investigaţie, că a călătorit la Wuhan la începutul săptămânii în speranţa de a ajuta la urmărirea sursei virusului şi de a controla epidemia. Dar a plecat, a spus el, simţindu-se „neputincios şi foarte furios”.
Dr. W. Ian Lipkin, un epidemiolog de la Universitatea Columbia care a consultat regimul chinez şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii în timpul focarului SARS, a declarat că persoanele infectate din afara oraşului Wuhan vor continua să răspândească boala.
„Calul este deja scăpat din mână”, a spus el.
Un alt expert a avertizat că pot exista deja 4.000 de cazuri de coronavirus în Wuhan, ceea ce înseamnă că marea majoritate a infecţiilor nu au fost încă raportate.
Între timp, autorităţile de reglementare din întreaga lume încearcă să suspende zborurile din Wuhan (chiar dacă Beijingul a întrerupt toate călătoriile cu trenul şi cu avionul din oraş): Filipine este ultima ţară care a întrerupt zborurile din oraş. Consiliul de aeronautică civilă al ţării a adăugat că zborurile din alte părţi din China vor fi plasate sub „monitorizare strictă”, potrivit CNN Filipine. Manila, capitala aglomerată a Filipinelor, a început să distribuie 100.000 de măşti faciale.
Experţii au avertizat că plasarea în carantină a unui oraş întreg de 11 milioane ar fi practic imposibilă. Dar cadrele de la Beijing refuză să se descurajeze: videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare arată poliţia chineză înfiinţând puncte de control pe drumurile care ies în afara oraşului.
După ce ieri a fost descoperit un caz suspect la Macao, oficialii din regiunea autonomă specială au avertizat că ar putea închide toate cazinourile din teritoriu, o mişcare care ar strica planurile de vacanţă ale milioanelor de chinezi care intenţionează să călătorească la Macao pentru Anul Nou lunar. Un al doilea caz a fost descoperit joi.