Vioara care a supravieţuit Titanicului a fost vândută
alte articole
Vioara confecţionată din lemn de trandafir, care a supravieţuit Titanicului, a fost adjudecată unui colecţionar britanic care a oferit suma de 1 milion de euro pentru relicva recuperată de pe vasul Titanic, a anunţat casa de licitaţii Henry Aldridge & Son.
Preţul de pornire al vioarei a fost de 200.000 de euro, un preţ pe care casa de licitaţii îl considera oricum mare, dar suma cu care s-a vândut în final este un record greu de depăşit.
Povestea instrumentului este una dramatică şi surprinzătoare. Vioara este rămasă în istorie deoarece Wallace Hartley, liderul unei mici orchestre pe vas, a cântat cu ea chiar în mijlocul naufragiului o piesă intitulată ”Nearer my God to thee”, un imn creştin cunoscut în Anglia, ţara natală a posesorului său.
Când a fost descoperit cadavrul muzicianului, o valiză care păstra vioara era legată de el precum o declaraţie eternă de simpatie. Mai târziu, a fost identificată după inscripţia adăugată de producătorul german care se citea, ”De la Maria pentru Wallace cu ocazia logodnei noastre”. Logodnica acestuia, Maria Robinson nu se afla pe Titanic şi a fost cea care a păstrat cadoul până în 1939.
La scurt timp după aceea, rudele acestuia au primit relicva din partea autorităţilor, dar nu i-au dat nicio atenţie, acesta fiind transmisă în familie timp de aproape 100 de ani. Abia în anul 2006 vioara a fost găsită în podul casei din Belfast. Noul său proprietar a licitat prin telefon şi a insistat ca identitatea sa să rămână necunoscută.
Vânzarea a atins o sumă record pentru un obiect de pe Titanic, locul secund fiind deţinut de un plan de navigare cu o lungime de 10 metri, folosit în ancheta de după naufragiul din aprilie 1912, acesta fiind achiziţionat pentru suma de aproximativ 350.000 euro în urmă cu doi ani.