Cântăreaţa Angela Moldovan a trecut în nefiinţă la vârsta de 86 de ani

Angela Moldovan s-a născut pe data de 19 septembrie 1927, la Chişinău însă şi-a trăit viaţa pe meleaguri româneşti. Copilăria şi-a petrecut-o la Târgu Mureş unde a învăţat să vorbească şi română, şi maghiară.
(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
13.10.2013

Cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan, a trecut astăzi în nefiinţă, la vârsta de 86 de ani.

Angela Moldovan s-a născut pe data de 19 septembrie 1927, la Chişinău însă şi-a trăit viaţa pe meleaguri româneşti. Copilăria şi-a petrecut-o la Târgu Mureş unde a învăţat să vorbească şi română, şi maghiară. Cum ai săi erau refugiaţi basarabeni, valurile istoriei i-au obligat să se mute din loc în loc prin Orhei, Timişoara, Suceava, Alba Iulia, Dej.

Artista a pribegit, copilă fiind, alături de ei. Gimnaziul l-a făcut la Iaşi, liceul la Dej şi bacalaureatul l-a dat la Bistriţa-Năsăud.

Angela Moldovan a absolvit două facultăţi, Conservatorul şi Facultatea de Litere.

Ca studentă, a cântat în corul Operei din Cluj, unde a activat timp de patru ani.

Ulterior, din motive familiale, Angela Molodvan s-a mutat în Bucureşti, unde s-a alăturat Ansamblului Ciocârlia.

După un an, Angela Moldovan a câştigat un concurs pentru un post de solistă şi a început să cânte în diferite spectacole.

Deşi a fost cântăreaţă de operă timp de 14 ani, interpretând roluri în Nunta lui Figaro, Rigoletto, Hänsel şi Gretel etc Angela a fost cunoscută mai ales ca interpreta de muzică populară. Repertoriul său a fost compus, în cea mai mare parte, din culegerile personale ale artistei, cu precădere din zona nordului Moldovei şi a Bucovinei.

Cariera de solistă de muzică populară a Angelei a început în anii '60, când a înregistrat "La Oglindă", pe versuri de George Coşbuc. A urmat "Mi-am făcut bundiţă nouă", cântec învăţat de la bunica sa din Basarabia, care a devenit cel mai mare hit al artistei, fiind preluat şi de alte colege de breaslă.

Multor români chipul Angelei Moldovan le-a devenit familiar după apariţia artistei în filmul "Veronica".

Cariera de peste jumătate de veac în slujba cântecului popular românesc a doamnei Angela Moldovan a fost încununată de numeroase premii la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale şi mulţi români au găsit bucurie sau alinare în cântecele ei.

În noiembrie 2002, doamna Moldovan a fost decorată cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală".

Colegii de breaslă deplâng trecerea în nefiinţă a Angelei Moldovan, una din marile voci ale muzicii populare româneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor