La orizont consens PSD-PNL privind Roşia Montană. Noua lege este cu dedicaţie
alte articole
Premierul Ponta a informat vineri, la finele şedinţei liderilor USL, că mandatul Comisiei Speciale pentru Roşia Montană va fi prelungit cu 30 de zile. În acest răstimp, Comisia va putea finaliza "toate audierile" şi citi materiale, iar PSD şi PNL vor căuta să ajungă la un consens pe acest proiect.
"Am decis ca săptămâna viitoare să mai prelungim mandatul comisiei, pentru a putea să finalizeze toate audierile şi să citească toate materialele care au fost puse la dispoziţie şi decizia comisiei este suverană asupra Guvernului", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă după şedinţa USL.
Conform unor declaraţii făcute joi de Dragoş Vâlcov, Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Comisia a schimbat total proiectul de lege primit de la Guvern şi acordul cu RMGC a fost scos din proiectul legislativ.
După şedinţa USL de vineri, premierul a indicat că decizia comisiei speciale este suverană asupra Guvernului, inclusiv în cazul scoaterii din proiect a acordului cu RMCG, însă a avertizat asupra pericolului ca România să se întoarcă în Evul Mediu, dacă va avea câştig de cauză mentalitatea "retrogradă" a contestatarilor folosirii de cianuri în Apuseni. Ponta a ţinut să precizeze că el nu se va supăra orice s-ar decide în Parlament:
Premierul a mai explicat faptul că mandatul comisiei a fost prelungit pentru "armonizarea" poziţiilor PSD şi PNL, care au, momentan, viziuni antagonice asupra acestui proiect pe care PSD îl susţine şi liberalii îl resping:
"Pentru ca şi eu şi domnul Antonescu ne dorim foarte mult ca USL să fie chiar şi în teme foarte dificile unit şi coerent, am decis împreună să prelungim cu 30 de zile mandatul comisiei în ideea că la un moment dat se va găsi o poziţie comună", a completat Ponta.
Întrebat dacă, în situaţia în care Comisia a scos Acordul dintre Guvern şi RMGC din proiectul de lege, Guvernul va decide asumarea răspunderii şi va da o Hotărâre de Guvern pentru a stabili condiţiile contractuale cu RMGC, Ponta a precizat că nu ştie ce va decide Parlamentul în final, însă, fie că îi place sau nu, guvernul pe care îl conduce va respecta deciziile luate în Parlament.
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu s-a declarat dornic să "armonizeze" relaţiile în USL. Deşi liberalii resping proiectul de lege privind Roşia Montană trimis de către Guvern Parlamentului, Crin şi-a declarat intenţia de a face efortul pentru a găsi formule comune PNL - PSD.
"PNL este dispus în cadrul comisiei — acestei comisii, altei comisii, în orice formă — dacă este cazul şi aşa convenim să discutăm elemente dintr-o lege sau modificări de legislaţie generale privitoare la exploatări la resurse naturale în general, la exploatările de acest fel. Şi în sensul acesta spunea şi primul-ministru că toţi facem efortul de a găsi formule comune".
La şedinţa USL de ieri, a participat şi Dragoş Vâlcov, preşedintele Comisiei parlamentare, care i-a informat pe liderii puterii despre concluziile la are a ajuns Comisia Specială până în prezent.
Joi, stadiul deliberărilor Comisiei Speciale pentru Roşia Montană era următorul:
Proiectul primit de la Guvern a fost schimbat total, inclusiv titlul fiind modificat. Proiectul nu se mai referă la Roşia Montană, ci la exploatări auro-argintifere în general.
Acordul dintre Guvern şi RMGC a fost scos din proiectul de lege trimis de Guvern.
Vâlcov a mai informat că "s-au adoptat opt amendamente, de la titlul legii, care a fost modificat, şi primele opt articole, care au schimbat total legea. În primul rând Acordul a fost scos. La articolul 1 din proiectul de lege se pomenea de un Acord. Acordul a fost respins"
"Inclusiv legea s-a schimbat", a declarat Vâlcov, "deci nu vorbim de proiectul Roşia Montană, vorbim de o lege privind unele măsuri pentru stimularea exploatării minereurilor auro-argintifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit." a mai precizat Vâlcov joi.
În noul proiect de lege s-ar încadra, de fapt, doar exploatările de la Roşia Montană
Noul act normativ este prezentat ca o lege cadru în privinţa exploatărilor miniere, cu toate că din evaluarea datelor tehnice se poate concluziona că este făcută cu dedicaţie pentru proiectul minier de la Roşia Montană. De exemplu, în noul text de lege se vorbeşte de proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se înţeleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel puţin 5 tone de aur”. În România există doar două licenţe de exploatare a aurului şi argintului, la Roşia Montană şi la Certej, iar, potrivit estimărilor, la Certej s-ar extrage 4 tone de aur anual. În concluzie, în acest nou proiect de lege nu s-ar încadra decât exploatările de la Roşia Montană.