Ponta mandatează intervenţii "fără complexe" ale jandarmilor împotriva "extremiştilor" ce se opun RMGC
alte articole
Fiind de părere că la Câmpeni există "un grup extremist care încearcă să creeze o provocare violentă " Ponta a mandatat forţele de ordine să ia măsuri, dacă "extremiştii" care protestează împotriva Roşia Montană vor acţiona "violent" sau vor "leza" interesul "naţional."
Sâmbătă, în ziua în care mii de oameni s-au strâns la Câmpeni pentru a protesta împotriva otrăvirii munţilor Apuseni de către exploatările RMGC, a exproprierilor localnicilor şi a distrugerii patrimoniului cultural, premierul a informat că, în urma discuţiilor cu ministrul de Interne, Radu Stroe şi cu şefii Jandarmeriei, a decis ca forţele de ordine să intervină în cazul în care protestele devin violente, sau vor bloca o ţară, un oraş etc.
"Atâta timp cât protestele sunt paşnice, cât nu încalcă drepturi fundamentale, nu blochează drumuri naţionale, nu intră pe proprietăţi private, evident că-mi doresc foarte mult ca să nu existe niciun fel de reacţie exagerată a forţelor de ordine şi nici n-a fost. E o lună de când în fiecare duminică sunt manifestări şi niciodată nu s-a întâmplat nimic. Deci provocări au fost. În momentul în care foloseşti violenţa, agresezi forţele de ordine, când blochezi un oraş sau o ţară, atunci sigur vom interveni", a declarat Ponta, făcând trimitere la "incidentul" de la Pungeşti, unde jandarmii au intervenit în forţă pentru a spulbera lanţul uman făcut de sătenii aşezaţi în calea utilajelor Chevron.
După intervenţia în forţă a jandarmilor la Pungeşti, premierul a explicat că o ţară nu poate sta într-o mie de oameni care "blochează progresul" iar împotriva celor care împiedică "interese legitime ale ţării", forţele de ordine vor reacţiona dur.
“ Pentru 300, 100, 1.000 de oameni nu putem bloca o ţară de 22 milioane şi o să vă cer, aveţi din partea mea mandat, jandarmii, poliţia, instituţiile statului să acţioneze fără niciun fel de complex când e vorba de încălcarea gravă a legii. Cred că nu putem să acceptăm ca lucrurile să treacă de această linie roşie”, a afirmat premierul Victor Ponta, după "incidentele" de la Pungeşti.
De altfel, Ponta i-a categorisit în varii rânduri pe protestatarii împotriva exploatărilor RMGC drept anarhişti, legionari şi extremişti, repetând parcă discursurile ţinute de Iliescu în zilele când a făcut apel la minerii din Valea Jiului, pentru a curăţa Piaţa Universităţii de "golanii" care puneau în pericol siguranţa şi bunăstarea acestei ţări. De asemenea, tot pe linia lui Iliescu, Ponta i-a acuzat pe protestatari că sunt retrograzi, că se pun în calea progresului şi vor ca România să rămână ne-dezvoltată, cu resursele ne-exploatate, fără maşini etc.
"Ce vrem să facem în România? Să ne dezvoltăm ca toate celelalte ţări folosindu-ne resursele, îmbunătăţind infrastructura sau vrem să trăim aşa într-un iz al anilor '80? N-o să mai avem nici maşini, nici exploatări petroliere, nimic, şi o să fie totul OK", a declarat Ponta sâmbătă, criticând obscurantismul celor ce protestează contra RMGC.
Având mandat să acţioneze prin orice mijloace, forţele de ordine au intervenit chiar înainte ca adunarea să înceapă, blocând drumul românilor care se îndreptau spre Câmpeni. Autocarele cu manifestanţi dinspre Bucureşti au fost blocate la Buzău iar cele care porniseră dinspre Cluj au fost oprite la Baia.
Adunarea totuşi s-a ţinut, cu oameni îmbracaţi în costume populare, momente festive, cântece, discursuri frumoase, fără gesturile extremiste sau legionare de care se "temea" premierul român.
Diversionism PSD la adresa protestatarilor contra RMGC şi Chevron
În ultimele zile, românii s-au mobilizat masiv pe reţelele de socializare, pentru a organiza proteste la Pungeşti, la Câmpeni, pe malul mării unde Chevron intenţionează să instaleze de asemenea sonde, la Mangalia, Ploieşti etc. Toate paginile evenimentelor oficiale chemau la proteste paşnice.
Sâmbătă însă, solidar cu Ponta, PSD a lansat un apel la "non-violenţă". Nu către jandarmi, ci către protestatari. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a remis un comunicat în care a precizat că speră că "apelurile la violenţă de pe reţelele de socializare vor rămâne fără urmări".
"Am văzut şi eu ce se scrie pe reţele de socializare sau pe bloguri şi sunt îngrijorat. Sincer, sper că sunt doar opiniile unor exaltaţi, iar protestele vor rămâne unele paşnice. Ar fi păcat şi pentru protestatari şi pentru imaginea României ca apelurile la violenţă să producă rezultate. Nu cred că o cauză se poate apăra, într-un stat democratic, prin violenţă", a spus Ivan, citat în comunicat.
Un alt senator PSD, Daniel Savu i-a acuzat şi el pe unii protestatari că fac apel la violenţă, evocând incidentul care l-a avut drept "victimă" pe ministrul Barbu, căruia, de altfel, nu i s-a clintit nici un fir de păr din cap şi şi-a spart luneta la maşină singur, trântind portiera nervos.
Ministrul Radu Stroe recunoaşte că protestatarii s-au comportat civilizat
Într-un comunicat remis sâmbătă, ministrul de Interne, Radu Stroe, a făcut apel la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană "să nu îşi schimbe atitudinea din ultimele săptămâni", subliniind că îşi doreşte ca "situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie", informează Mediafax.
"Îmi doresc ca situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie. Niciodată violenţa nu este o soluţie! Am încredere în faptul că protestatarii se vor comporta civilizat ca şi până acum", a mai afirmat Radu Stroe.