Viitura de pe Dunăre. Arafat, sfaturi: Acte esenţiale, medicamente, bijuterii, puse într-o gentuţă, în caz de evacuare temporară

Raed Arafat (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.09.2024

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit, într-o intervenţie la Digi24, despre viitura care vine pe Dunăre spre România.

Jurnalist: Domnule Arafat, spuneţi-ne unde sunt principalele vulnerabilităţi, ce măsuri de urgenţă pregătiţi?

Raed Arafat: Este o videoconferinţă care a fost dispusă de domnul ministru Predoiu şi la care am fost împreună cu doamna secretar de stat Aneta Matei, cu toate comitetele pentru situaţii de urgenţă din judeţele prin care trece Dunărea. Deci, în acest moment, avem noi informaţii de la Apele Române, care au participat la această întâlnire, de la Ministerul Mediului şi de la ANM.

Cel puţin în acest moment, informaţiile arată că nu va fi o viitură mare care să ducă la probleme şi la consecinţe grave. Va fi sub ceea ce ne-am confruntat în alţi ani, deci se estimează în jurul a 8.000-8.500 m³ pe secundă ca debit. Însă, aici o să vedem pe parcurs ce se adaugă la asta, dacă vor apărea ploi, dacă vom avea alte situaţii în ţările de unde vine Dunărea, mai ales în Serbia, şi afluenţii care alimentează Dunărea acolo şi care pot avea impact asupra viiturii, motiv pentru care nu lăsăm nimic la întâmplare.

Indicaţiile date în timpul videoconferinţei sunt de a fi pregătiţi toţi la maxim, să verifice echipamentele, să verifice planurile de evacuare, să stabilească mijloacele de evacuare, dacă va fi necesar, pentru unele localităţi, să identifice persoanele care sunt cu dizabilităţi, persoanele imobilizate şi, dacă există un risc care poate să nu solicite evacuarea imediată a restului populaţiei, eventual să le evacueze din timp pe aceste persoane şi să le ţină undeva în siguranţă până trece viitura.

Bineînţeles, a participat şi Inspectoratul General la această întâlnire şi s-a discutat posibilitatea de suplimentare a forţelor în zonele respective dacă va fi nevoie şi la nivel naţional. Suntem pregătiţi în acest sens. Bineînţeles, aici intră în colaborare şi alte forţe ale Ministerului Afacerilor Interne şi, dacă va fi nevoie, Ministerul Apărării.

În acest moment, continuăm intervenţia noastră în judeţul Galaţi, cu peste 1.000 de pompieri, 200 de militari de la Ministerul Apărării, plus alte forţe ale Ministerului Afacerilor Interne, cu care lucrăm la consecinţele din Galaţi în mod continuu. Urmează să rămânem cel puţin până vineri, sâmbătă în zonă, asigurând sprijin populaţiei şi autorităţilor. Dar există posibilitatea de mobilizare a forţelor şi a utilajelor specifice inundaţiilor din alte judeţe către judeţele care pot fi afectate.

Chiar dacă, în acest moment, informaţiile noastre arată că situaţia va fi gestionată uşor, ne pregătim pentru o situaţie care poate necesita evacuare şi emiterea de mesaje RO-ALERT. Informarea populaţiei este unul dintre lucrurile pe care l-am solicitat deja autorităţilor locale, pentru ca populaţia să fie pregătită pentru o eventuală evacuare.

Actele, documentele esenţiale, medicamente, dacă au bijuterii, să le pună într-o gentuţă care este uşor de luat cu ei, căci este posibil să fie necesară o evacuare temporară, dacă va fi nevoie.

Jurnalist: Care este linia roşie în momentul în care se va lua decizia pentru evacuare?

Raed Arafat: Aici, fiecare autoritate, fiecare comitet pentru situaţii de urgenţă, pe zona lor de competenţă, are obligaţia să urmărească ce se întâmplă pe parcurs şi, bineînţeles, pe baza calculelor făcute de colegii de la Apele Române, se poate anticipa, cu excepţia unor surprize precum ploi abundente care apar brusc. Dacă viitura într-o zonă este iminentă, se vor lua măsurile necesare, inclusiv evacuarea. Cum am spus, este o pregătire, nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla neapărat.

Jurnalist: Ce au spus cei de la ANM în această şedinţă? Urmează ploi care să poată augmenta această viitură de pe Dunăre?

Raed Arafat: Este posibil. Încă nu este clar, urmează să discutăm din nou joi sau vineri, să vedem care este situaţia, iar apoi colegii de la Apele Române îşi vor ajusta calculele. Deci, ei lucrează împreună, sub coordonarea Ministerului Mediului. Noi aşteptăm informările de la ei pentru a adapta partea de reacţie şi intervenţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor