Victorie a societăţii civile? Parlamentarii bat în retragere cu dezincriminarea defrişărilor
alte articole
Comisia pentu agricultură a Camerei Deputaţilor a discutat miercuri modificarea Ordonanţei 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, relatează Hotnews.
Dacă la ultima discuţie, în urmă cu două săptămâni, s-a cerut desfiinţarea actului normativ prin diminuarea la minim a amenzilor, dar şi eliminarea sancţiunilor împotriva personalului silvic, de această dată, după ce Strada a reacţionat la vestea că după OUG 13 se încearcă dezincriminarea defrişărilor şi zece mii de oameni au mers duminică în marş spre Parlament, membrii comisiei au revenit la sentimente mai bune şi au decis păstrarea sancţiunile pentru transportul ilegal de lemn, tăierile ilegale, confiscarea lemnului şi a maşinilor care îl transportă. Mai mult, potrivit sursei citate, chiar s-au introdus anumite sancţiuni în plus şi s-a interzis comercializarea lemnului confiscat.
În ceea ce priveşte amenzile pentru personalul silvic, deşi s-a mers pe linia păstrării acestora, în anumite cazuri s-au diminuat pe motiv că erau prea mari şi au generat disfuncţii.
"Contravenţiile pentru personalul silvic vor fi rediscutate, este vorba despre amenzi administrative. O să vă dau un exemplu foarte relevant. Este o amendă uriaşă de circa 300 milioane lei vechi dacă nu se vede complet amprenta ciocanului pe arborele marcat să fie tăiat. Asta ştiţi la ce a dus? De asta în sector a fost un blocaj uriaş, care a dus şi la criza lemnelor de foc, a crescut şi criza de materie primă în industria de prelucrare a lemnului, fiindcă mulţi silvici au refuzat să mai marcheze arborii. Nu puteau risca la un salariu de 10 milioane să plătească o amendă de 300 milioane lei vechi, în condiţiile în care chiar şi o ştampilă pe foaia de hârtie nu se vede întotdeauna perfect, dar în momentul în care loveşti un arbore... Amenzile pentru personalul silvic nu vor merge strict pe Codul Muncii pentru că pădurea nu este orice marfă, dar în niciun caz nu vor fi de anvergura la care sunt acum", a explicat Doina Pană.
ONG-urile au fost de acord cu amendamentele prezentate miercuri în Comisia de agricultură, fiind doar câteva articole la care mai există discuţii. Printre articolele care au stârnit controverse a fost cel legat de contractele pentru administrarea pădurilor, având în vedere că regimul de proprietate este incert şi ce se întâmplă cu lemnul tăiat ilegal din pădurile private şi confiscat.
Articolul integral poate fi citit aici
Reamintim că pe 2 februarie a.c., în pofida faptului că România pierde în fiecare oră 3 hectare de păduri, în Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor, s-a încercat ceva echivalent dezincriminării abuzului în serviciu pentru defrişările ilegale. Strada a reacţionat rapid, oamenii ieşiţi la protestele stârnite de OUG 13 criticând dur iniţiativele aleşilor în materie de îndulcire a sancţiunilor pentru defrişări.