Ministrul Mediului, somat să oprească măcelul din inima Parcului Naţional Semenic

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, trebuie să oprească măcelul din Rezervaţia Cheile Carasului care va duce la distrugerea ireversibilă a încă unui colţ miraculos de natură, a solicitat alpinistul Alex Găvan, fost consilier personal al tehnocratei.
Ana Ion
24.12.2016

alte articole

Exploatarea din Rezervaţia Cheile Caraşului. (Facebook.com/Alex Gavan)
Ana Ion
24.12.2016

În acest moment, în inima Parcului Naţional Semenic, în Rezervaţia Cheile Carasului, arie protejată cu statut de non intervenţie (şi în acelaşi timp sit Natura 2000), se taie ilegal şi cu acordul autorităţilor în jur de 2.000 metri cubi de pădure - o cantitate ce echivalează cu 100 de camioane de lemne, adică cam 10 hectare de pădure tăiată la ras, a tras un semnal de alarmă alpinistul Alex Găvan, cunoscut pentru implicarea sa în cauzele de protecţie a mediului.

"Parcurile Naţionale reprezintă doar 1,3% din suprafaţa ţării şi acomodează tot ce avem noi mai frumos şi valoros în materie de patrimoniu natural. O rezervaţie dintr-un Parc Naţional reprezintă tot ce avem noi mai frumos şi mai valoros în acel Parc Naţional. Este un alt abuz din şirul nesfârşit de abuzuri marca Romsilva, organismul care administrează acest Parc Naţional şi care ar trebui să facă conservare şi protecţie şi un management durabil al ariei protejate.

Fiind un operator economic, Romsilva se află, de fapt, într-o poziţie de profund conflict de interese: Autorizaţia de Exploatare este eliberată de Romsilva-Ocolul Silvic Reşiţa, licitaţia masei lemnoase este derulată de Romsilva-Direcţia Silvică Reşiţa, Avizul pentru desfăşurarea activităţii de exploatare în Parcul Naţional Semenic – Cheile Carasului este eliberat de Romsilva-Administraţia parcului, iar Amenajamentul Silvic care stabileşte cum şi unde se fac exploatările forestiere sunt comandate, plătite şi recepţionate tot de Romsilva. Adică fix lupul paznic la oi", a subliniat Alex Găvan, pe contul său de Facebook.

Dincolo de asta, alpinistul arată că Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, a emis Autorizaţia de Mediu încălcând legislaţia şi însăşi obiectul de activitate - protecţia mediului.

"Ministerul Mediului a luat cunoştinţă de acest fapt de mai bine de o lună dar tacit, lasă această ilegalitate să continue, deşi au existat două controale din partea Gărzii Forestiere şi a Gărzii de Mediu", a precizat Alex Găvan.

Conform raportului lansat în acest an de către EIA-Environmental Investigation Agency se "estimează că cel puţin 50% din toată masa lemnoasă tăiată în România provine din surse ilegale". De asemenea, "rezultatele arată că în ultimii 10 ani (compania austriacă) Schweighofer a reprezentat cel mai important factor declanşator din ţară pentru exploatarea ilegală a lemnului".

"Dincolo de asta, când însăşi organismele statului amplifică această stare de fapt, îţi dai seama că afirmaţiile pompoase ale demnitarilor români cum că recunosc fenomenul tăierilor ilegale ca fiind o chestiune de siguranţă naţională, nu reprezintă nimic mai mult decât o glumă proastă şi cinică.

Cer public ministrului Mediului, doamna Cristiana Paşca-Palmer, să oprească acest măcel care va duce la distrugerea ireversibilă a încă unui colţ miraculos de natură. De asemenea, cer public doamnei ministru să scoată din complicitatea la tăierea ilegală a acestei păduri instituţia pe care o conduce şi care ar trebui să vegheze la conservarea şi protecţia acestei arii protejate", a subliniat Alex Găvan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor