Halucinant! Tentativă de dezincriminare a defrişărilor ilegale în Parlament
alte articole
România pierde în fiecare oră 3 hectare de păduri, potrivit Greenpeace. În pofida acestui sumbru avertisment şi a faptului că tot mai multe voci atrag atenţia că tăierea pădurilor echivalează cu un atentat la siguranţa naţională, în Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor, se încearcă ceva echivalent dezincriminării abuzului în serviciu pentru defrişările ilegale, acuză deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel.
Reamintim că astăzi, comisia de resort din Camera Deputaţilor a demarat procesul de "analiză şi revizuire" a legii 171/2010 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Însă discuţiile din Parlament merg nu în direcţia combaterii defrişărilor ci taman invers, înspre reducerea nivelului amenzilor şi aducerii pedepselor către administrativ, atrage atenţia, printr-o postare pe Facebook Prisnel.
"Să facem amenzile mici, ca să poată fi plătite.", s-ar fi cerut în şedinţă în timp ce reprezentantul Gărzii Forestiere a propus amenzi de 10% din cuantumul actual.
La rândul său Ciprian Pahontu, directorul Romsilva, a susţinut că abaterile disciplinare ale personalului silvic trebuie sancţionate pe Codul Muncii şi nu suplimentar, căci se constată o tendinţă de părăsire a sectorului silvic, a personalului de teren. Cu alte cuvinte, şeful Romsilva a cerut ca silvicultorii hoţi să nu mai raspundă penal, ci să fie sanctionaţi doar administrativ, relatează HotNews.
După un simulacru de dezbatere, o înşiruire de puncte de vedere similare, Doina Pană le-a zis colegilor de comisie că cei prezenţi la dezbateri sunt cei mai reprezentativi şi că nu are rost ca deputaţii să se vadă şi cu ONG-urile care, evident, luptă pentru oprirea defrişărilor.
"Ne încetinesc. Dumneavoastră vă puteţi vedea cu cine doriţi!', le-ar fi zis Pană colegilor.