"Opriţi distrugerea defileului Jiului" - Petiţie online strânge mii de semnături
alte articole
33 de kilometri de curs de râu vor dispărea. Jiul, pe toată lungimea din defileu, va deveni o amintire, fiind înlocuit cu un firicel jalnic de apă, ce se va pierde printre pietre, avertizează iniţiatorii unei peţiţii on-line prin care cer sprijinul cetăţenilor pentru oprirea lucrărilor la "proiectul cel mai devastator pentru natură implementat în ultimii 26 de ani în România."
Proiectul, reluat după 4 ani de sistare, presupune "ghilotinarea cursului Jiului printr-un baraj la Livezeni, de unde apa este deviată prin două tuneluri până la ieşirea din defileu."
"Mai mult, la treimea defileului fac alt baraj, care să stoarcă şi să trimită spre aducţiune şi puţina apă adunată pe prima treime a defileului. Şi râul Bratcu, o perlă ascunsă a parcului naţional, va fi deviat. Pârâul Dumitra, care încă adăposteşte specii protejate de peşti, va fi şi el deviat şi regularizat până la distrugerea completă a cursului inferior. Prin urmare, reţeaua hidrografică a parcului naţional va fi nimicită. Se adaugă defrişări, drumuri industriale, un alt pod, şantiere, utilaje care poluează şi tulbură de ani în şir liniştea naturii, ferestre de atac ...", mai precizează iniţiatorii reamintind că deşi defileul Jiului este protejat de lege, fiind declarat şi parc naţional şi sit Natura 2000, legea este ignorată cu desăvârşire.
Distrugerea habitatelor acvatice şi ripariene, modificarea pe care o va suferi microclimatul defileului, în sensul aridizării, se vor resimţi asupra întregului ansamblu de ecosisteme al parcului naţional, care se va prăbuşi. Echilibrul mutimilenar al pădurilor virgine va fi perturbat. De la speciile protejate de peşti, care vor dispărea complet din situl Natura 2000/parcul naţional, de la vidre până la urşii care coboară în perioadele secetoase să bea apă chiar din Jiu, toate vieţuitoarele vor avea de suferit. Ecoturismul va primi prin eliminarea totală a raftingului, o lovitură de graţie. Defileul Jiului, fără marele râu, va deveni o zonă dezolantă.
Dispariţia chiar şi a ultimului râu mare de munte care mai curge liber în Carpaţii româneşti înseamnă desigur o mutilare a cadrului natural al ţării, în ansamblu, se mai arată în petiţia care poate fi accesată aici.
Iniţiatorii mai acuză că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a refuzat să aplice legislaţia şi cer ca Garda Naţională de Mediu să constate multiplele ilegalităţi şi să impună sistarea lucrărilor.
"Încă nu este prea târziu că Defileul Jiului să fie salvat! Autorităţile de mediu trebuie doar să aplice legea. Ne adresăm autorităţilor de mediu direct vizate de acest dezastru ecologic dar şi oricăror altor autorităţi cu competenţe în acest ansamblu de ilegalităţi!' se mai precizează în petiţie.