Greenpeace semnalează: Încă 4.000 de metri cubi de lemn confiscat în Gorj

În urma sesizării Greenpeace România cu privire la transporturi ilegale de lemn, Garda Forestieră Vâlcea a continuat controalele în zona Gureni şi a confiscat peste 4.000 de metri cubi de lemn în Gorj.
Stop defrişărilor. (Greenpeace)
Loredana Diacu
08.02.2017

În urma sesizării trimise de Greenpeace la finalul lunii noiembrie cu privire la transporturi ilegale de lemn în zona localităţii Gureni din judeţul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale în luna decembrie, a aplicat 32 de amenzi contravenţionale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) şi a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund şi lemn de foc şi 218 metri cubi de cherestea.

Potrivit comunicatului de presă remis de Greenpeace redacţiei Epoch Times, activităţile de control ale Gărzii Forestiere Vâlcea au continuat pe raza ocoalelor silvice de stat Tismana, Padeş, Runcu şi a ocolului silvic privat Brâncuşi, în zona localităţilor Tismana, Padeş, Runcu, Peştişani şi Gureni, la sediile administratorilor silvici, în pădure şi la operatori economici. În urma controlului, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală a amenzilor de 114.000 lei (aproximativ 25.000 euro) şi a fost confiscat un volum de 4.456 metri cubi de lemn. La solicitarea Gărzii Forestiere, la o parte din verificări au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, în baza planului comun de acţiune „Scutul Pădurii”.

Aceste rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravităţii situaţiei din pădurile României şi subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample precum şi aplicarea unor sancţiuni substanţiale care să descurajeze fenomenul, atrage atenţia organizaţia de mediu.

Apreciem activitatea Gărzii Forestiere Vâlcea şi încurajăm o abordare activă în controlul respectării regimului silvic de către toţi actorii din domeniu, de la cei privaţi la Romsilva. Greenpeace România s-a adresat ocoalelor silvice Tismana, Padeş, Runcu şi Brâncuşi cu solicitarea de a efectua cât de curând posibil un control riguros în pădurile administrate de acestea, pentru a identifica de unde provine acest volum de peste 5.000 de metri cubi de lemn ilegal”, declară Ionuţ Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

Nu în ultimul rând, Greenpeace România le reaminteşte cetăţenilor care doresc să se implice în protejarea pădurilor să folosească www.inspectorulpadurii.ro pentru verificarea legalităţii transporturilor de lemn şi www.salvezpadurea.ro pentru raportarea către autorităţi a tăierilor de arbori suspecte a fi ilegale.

Context

O echipă de activişti Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localităţii Gureni, Com. Peştişani, jud. Gorj. În această localitate îşi desfăşoară activitatea patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului.

Echipa Greenpeace România a monitorizat şi documentat în perioada menţionată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistriţa situat la nord de satul Gureni, precum şi transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicaţia Inspectorul Pădurii, legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puţin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicaţiei.

Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor