Franţa impune o interdicţie totală referitor la utilizarea pesticidelor în public

Printr-o lovitură dură dată companiilor chimice, precum Monsanto, Parisul a adoptat o interdicţie totală privind utilizarea pesticidelor în spaţiile verzi publice.
Ierbicidul Roundup de la Monsanto. (Philipp Huguen/AFP/Getty)
Andrei Popescu
03.01.2017

La sfârşitul anului trecut, AP News a raportat: “copiii vor putea în curând să zburde prin iarbă fără riscul de a se intoxica”.

“Pesticidele vor fi interzise în toate spaţiile verzi publice începând de duminică, 1 ianuarie 2017, iar grădinarii neprofesionişti nu vor mai putea cumpăra pesticide pe sub mână”, a raportat AP News.

Această interdicţie referitoare la utilizarea pesticidelor se referă la păduri, parcuri şi grădini publice, dar autorităţilor locale încă li se permite să folosească pesticide în cimitire dintr-un anumit motiv. O interdicţie pivind utilizarea pesticidelor în grădinile private va fi finalizată până în 2019. Legiuitorii francezi au adoptat o “iniţiativă verde” care include, de asemenea, o interdicţie în ceea ce priveşte utilizarea pungilor de plastic pentru legume.

Franţa a pregătit această interdicţie împotriva pesticidelor de mult timp, în special a ierbicidul Roundup al renumitei companii Monsanto. Numărul prea mare de incidente ce implică indiferenţa corporaţiilor au făcut ca situaţia să nu mai poată fi tolerată.

În condiţiile în care companiile chimice au pus presiune pe fermierii, savanţii şi politicienii europeni pentru a continua să susţină OMG-urile (organisme modificate genetic) şi dozele mari de pesticide care vin împreună cu ele, scepticismul a început să se extindă. Pesticide şi fungicide au fost descoperite în vinuri franceze de calitat, iar un fermier specializat în produse organice a fost ameninţat în mod inexplicabil cu închisoare pentru că nu şi-a stropit viile. Într-un alt caz, un tribunal francez a găsit compania Monsanto vinovată de faptul că un fermier a fost otrăvit cu chimicalele lor.

Poate picătura care a umplut paharul a fost studiul francez desfăşurat de Gilles-Eric Séralini, potrivit căruia au fost hrăniţi şobolani cu OMG-uri peste pragul de 90 de zile, descoperindu-se ulterior că aceştia aveau tumori grave. Retragerea studiului nu a convins oamenii de contrariul. În 2014, Franţa a interzis cultivarea de OMG-uri, şi apoi s-a alăturat valului de excludere a acestor organisme modificate genetic din rândul naţiunilor europene.

La începutul anului trecut, Adunarea Naţională a Franţei a votat pentru interzicerea totală a utilizării pesticidelor care ucid albine, cunoscute sub numele de neonicotinoide. În primăvara trecută, ANSES – Agenţia franceză pentru Produse Alimentare, Mediu, Sănătate şi Siguranţă – a trimis producătorilor o scrisoare de intenţie de retragere a autorizaţiei sale pentru ierbicidele pe bază de glifosat şi care conţin taloamină.

Mai recent, Uniunea Europeană a decis să nu susţină extinderea utilizării glifosatului, dând o lovitură majoră corporaţiei multinaţionale Monsanto. Ulterior, un studiu francez a dezvăluit sute de conflicte de interese în studiile care promovează imaginea pozitivă OMG-urilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor