Victor Ponta pompează bani în CFR

Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.03.2014
Ministerul Finanţelor, condus în calitate de ministru interimar de Victor Ponta, va acorda CFR Călători 579 milioane lei împrumut din Trezorerie, cu termen de rambursare 27 noiembrie, pentru plata restanţelor la CFR S.A. consemnate la finele anului trecut.
De asemenea, operatorii feroviari de transport călători vor primi, cu titlu gratuit, şi 32.487 tone carburanţi, respectiv motorină Euro 4 şi Euro din rezerva de stat. Carburanţii vor fi acordaţi în contul compensaţiei serviciilor publice sociale pentru transportul public feroviar de călători.

Deciziile au fost luate de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

Conform Mediafax, Executivul îşi asumă includerea în ţinta de deficit pentru primul trimestru a unui împrumut din Trezorerie pentru CFR Călători, pentru reducerea arieratelor. Împrumutul va fi înregistrat drept cheltuială bugetară, la prima rectificare a bugetului pe acest an iar măsura este inclusă în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.


În ultima scrisoare de intenţie convenită cu FMI se arată că datoriile companiilor feroviare către furnizorii de electricitate şi cele ale CNADNR vor fi plătite parţial, respectiv integral din buget, în timp ce alte mari companii de stat generatoare de probleme, precum Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia, vor fi trecute în insolvenţă "sau lichidare."

Reamintim că proaspăt demisionata Ramona Mănescu, fostul ministru al Transporturilor era preocupată în special de lipsa de rentabilitate a CFR de care responsabili s-ar face, în principiu, managerii companiei. În urma unor controale dispuse de ministru a rezultat că anumite rute pe care CFR Călători le-a catalogat drept nerentabile au devenit extrem de profitabile după ce au fost închiriate către privaţi. Rutele operatorilor privaţi sunt "fantastic de profitabile", remarca la începutul lui ianuarie ministrul, în timp ce traseele rămase în folosinţa CFR Călători sunt tot timpul neprofitabile.

Pe lângă explicaţia logică care se impune, în ale cărei detalii Ramona Mănescu nu a intrat, acest paradox al transformării unor rute păguboase în rute fantastic de rentabile după ce trec de la stat la privat, se mai poate explica şi prin faptul că privaţii au management competent în timp ce CFR nu are.

"Pe traseele operate de privaţi o să vedeţi că trenurile sunt cu 3 — 4 — 5 vagoane, atât cât să fie profitabile şi sunt pline. Dacă CFR Călători operează cu trenuri de 10 — 12 vagoane, sigur că acele 10 — 12 vagoane nu vor fi niciodată pline. Şi asta ţine tot de capacitatea managerului privat de a alege cea mai bună soluţie pe traseul pe care şi l-a păstrat", explica Ramona Mănescu pe 9 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor