Guvernul reduce arieratele companiilor de stat cu două miliarde de lei

Premierul Ponta şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea au anunţat vineri că guvernul va aproba miercuri un program de reducere a arieratelor companiilor de stat cu două miliarde de lei, inclusiv cu intrarea în insolvenţă şi lichidare a firmelor mici cu datorii istorice.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.02.2014

Premierul Ponta şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea au anunţat vineri că guvernul va aproba miercuri un program de reducere a arieratelor companiilor de stat cu două miliarde de lei, inclusiv cu intrarea în insolvenţă şi lichidare a firmelor mici cu datorii istorice.

„Sunt câteva companii mici, niciuna din cele mari, care au datorii istorice şi care vor intra în insolvenţă şi, după aceea, în lichidare“, a declarat Victor Ponta, citat de Adevărul. La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a afirmat că sectorul privat are de patru ori mai multe datorii la stat decât companiile de stat.

Premierul Ponta a mai explicat şi că societăţile de stat cu datorii nu afectează mediul concurenţial pentru că, în general, îşi desfăşoară activitatea în domenii restructurate din punct de vedere economic, a mai spus premierul.

"Companiile de stat cu datorii la stat nu afectează mediul concurenţial, în general este vorba despre companii care lucrează în domeniile restructurate din punct de vedere economic. Dar, 2013 a reprezentat anul în care, cel puţin la autorităţi locale şi centrale, gradul arieratelor a fost redus drastic, la fel se face în diverse companii", a spus Ponta.

Reamintim că Andrea Schaechter, şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, a declarat la finele vizitei în România desfăşurată în perioada 21 ianuarie - 5 februarie, că guvernul şi-a îndeplinit patru din cele 5 obiective, ratând "cu mult" ţinta privind arieratele companiilor de stat.

"Din cele cinci ţinte orientative, patru au fost respectate, fiind ratată ţinta referitoare la arieratele întreprinderilor de stat. Deficienţele din sistem arată că statul încă nu îşi plăteşte facturile la timp, ceea ce dăunează activităţii economice. Guvernul s-a angajat să ia măsuri corective în acest sens. (...) Aveţi 240 de companii de stat şi nu puteţi aştepta prea mult pentru a le restructură", a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă şefa misiunii FMI.

Peste 50% din arierate erau înregistrate, conform şefei delegaţiei FMI la "sectorul transporturi."

De altfel, dintr-un draft al Scrisorii de intenţie cu FMI, făcut public de Hotnews, reiese că guvernul are în vedere o "restructurare agresivă" a companiei CFR Marfă, care va include concedieri şi stoparea livrărilor către clienţii care au arierate, astfel încât compania să genereze excedent comercial în 2014 şi să fie privatizată în mai 2015. În ceea ce priveşte CFR Infrastructură, Guvernul va da o HG prin care se va dispune închirierea sau închiderea a 700 km desfăşuraţi de cale ferată, urmând ca această măsură să fie urmată de închirierea sau închiderea a încă 900 km în cursul anului 2014. Aceste măsuri ar urma sa genereze economii anuale de 70 mil lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor