Ministrul Nită se duce în Pennsylvania să se edifice cu gazele de şist

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă (Epoch Times România)
Epoch Times România
22.10.2013

Ministrul delegat al Energiei, Constantin Nită, care îl însoţeşte pe premierul Pont Ponta în vizita din SUA a declarat luni presei că va merge în Pennsylvania, unde există un zăcământ de gaze, pentru a se documenta la faţa locului cum devine situaţia cu exploatarea gazelor de şist şi pentru a afla în mod direct de la autorităţile locale care sunt consecinţele exploatării "acestor gaze" şi dacă şi acolo acolo există controverse pe acest subiect.

"Voi avea discuţii şi cu autorităţile locale, pentru a vedea care sunt consecinţele exploatării acestor gaze şi dacă sunt păreri controversate în ceea ce priveşte exploatarea acestor gaze", a spus Nită.

Nită se va mai deplasa, de asemenea, la Houston, unde va avea noi întâlniri cu reprezentanţii companiilor Exxon şi Chevron, urmând să viziteze şi centrele tehnologice ale acestor companii, împreună cu directori ai Romgaz, Transgaz, Oil Terminal şi Conpet.

Gazele de şist în Pennsylvania

Ministrul Nită a bătut drum lung până în State pentru a afla ceea ce românii au aflat de multă vreme de pe internet. Se pare că ecologiştii sunt mai bine informaţi decât cei din guvern. Astfel, de pe site-ul romaniafaraei.ro, putem afla că:

"În Pennsylvania, autorităţile de control au raportat 250 de încălcări ale reglementărilor de stat. Într-unul dintre aceste cazuri, s-au raportat scurgeri de metan, un strat de apă subteran fiind contaminat pe o suprafaţa de 23 km pătraţi. Interdicţia temporară a tehnologiei a fost aplicată în 15 state şi 67 de oraşe din SUA. În data de 08.12.2011, Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) a dezvăluit rezultatele lor de cercetare, care arată că tehnologia de extracţie a gazului de şist este cauza poluării apelor subterane în zonele studiate."

Tot de pe internet, ministrul Nită ar fi putut afla că:

"Un studiu privind salinitatea apelor efectuat în Pennsylvania (est) de către cercetătorii de la Universitatea Duke a arătat că există o legătura între depozitele de gaze de şist situate la o adâncime de 1.600 de metri şi pânzele freatice."

şi că:

"Unele conducte naturale permit gazului şi saramurii să migreze către straturile acvifere de mică adâncime", a precizat universitatea într-un comunicat. (...) Aceasta ar putea însemna că rezervele de apă potabilă din nord-estul statului Pennsylvania riscă să fie contaminate cu gaze care scapă din puţurile de exploatare a gazelor de şist", a declarat geochimistul Avner Vengosh, unul dintre autorii studiului.", publicat în 2012 ziare.com

Tot de pe internet, Ministrul Nită ar mai fi putut afla informaţii relevante şi despre legătura între seime şi exploatarea gazelor de şist, legătură constată de asemenea, tot de americani. În Oklahoma, de exemplu, până în 2010 se înregistrau până la 50 de seisme uşoare pe an. După 2010 când în zona s-au amplasat peste 100 de foraje, s-a ajuns la 1000 de cutremure anual. Legătura dintre aceste cutremure şi fracturarea hidraulică a fost evidenţiată de măsurători, care arată că epicentrele acelor cutremure sunt exact în zonele de foraj, informează Epoch Times.

De asemenea, în Marea Britanie s-au suspendat temporar explorările după ce s-au înregistrat o serie de seisme în zona Blackpool.
Fracturarea hidraulică constă în injectarea la presiune puternică a unor cantităţi mari de apă cu nisip şi alţi aditivi chimici în vederea eliberării gazelor prinse între straturile de rocă.

Tehnica este denunţată de ecologişti, inclusiv de cei din Pennsylvania, unde merge ministrul Nită, pentru că ar polua pânzele freatice şi aerul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor