Ponta justifică dispariţia primarului PSD din Pungeşti
alte articole
Premierul Victor Ponta explică public dispariţia misterioasă a primarului PSD din Pungeşti, care a fost acuzat de localnici ca şi-a atribuit de la Primărie un teren pe care l-a cedat ulterior companiei Chevron pentru a începe explorările. "S-a speriat. A zis că îi dau foc la casă", a justificat Ponta, făcând aluzie că ciocnirile de la Vaslui au avut loc "pe un teren privat".
În opinia premierului, "genul acesta de presiune în care o minoritate agresivă îşi impune punctul de vedere nu poate funcţiona în nicio ţară".
"Şi eu sunt de partea oamenilor de la Pungeşti, să protesteze, dar, atenţie, acela era un teren privat. Jandarmii încearcă să îi oprească să nu între pe terenul privat. Ideea că noi suntem contra, îi gonim pe toţi, dar după aceea cerem: faceţi şi drumuri, faceţi şi aia… (...) Pentru 1 leu care vine din Vaslui pleacă 4 de la Bucureşti. În Vaslui sunt 80.000 de pensionari cărora le plătim pensia la timp şi le-o şi mărim la anul. Sunt 20.000 de bugetari. Ideea că eşti contra fără să pui nimic în loc… Dacă nu avem investiţii nu avem bani de unde să vă plătim pensiile, salariile, şcolile, spitalele", a susţinut premierul indirect începerea explorării, adăugând că "Chevron investeşte cam 300 de milioane de dolari".
Premierul Ponta, fără să fie geolog, a emis şi teoria potrivit căreia explorările nu ar afecta pânza freatică, acuzând localnicii din Pungeşti că fac "o campanie" negativă. "Pânza freatică e la câteva sute de metri, explorările sunt la mii de metri. E o minciună. Sunt atâtea dezinformări, iar în spatele lor e o campanie", a afirmat el.
În ciuda protestelor, Victor Ponta a afirmat din nou că Guvernul nu-şi va schimba strategia. "Nu laşi o minoritate să-ţi blocheze ţara. Eu mâine pot să aduc 10.000 de oameni. Vorbesc în ţară şi aduc 10.000. Ne batem în câţi oameni putem scoate în stradă?", a specificat el, într-un interviu la Antena 3.
De ce protestează localnicii.
Din dinformaţiile care se cunosc până în acest moment, exploatările prin fracturare sunt extrem de poluante, produc cutremure, poluează pânza freatică, distrugând apele din fântâni. Specialişti din ţară şi din toată lumea au atras atenţia cât este de periculos să pompezi apă tratată chimic în sol.
Sonda de la Vasului este incredibil de aproape de casele sătenilor din Siliştea şi din Pungeşti, 650 de metri de Pungeşti şi 850 de Siliştea. Mii de metri cubi de apă vor fi pompaţi în măruntaiele pământului, la nici un kilometru de casele sătenilor, în condiţiile în care specialişti seismologi, încercând să explice misterul cutremurelor de la Galaţi, descriau cum cantităţile mari de apă pompate în sol pot dizloca pământul, pungile de gaze pot urca la suprafaţă cauzând mişcări ale pământului, bubuituri etc. iar gazele pot ajunge în apele fântânilor făcându-le de neutilizat.