Viceprimarul pentru siguranţă publică al New York-ului demisionează pe fondul unei anchete federale

Philip Banks, viceprimarul pentru siguranţă publică al oraşului New York a demisionat, 7 octombrie 2024 (Youtube - screenshot)
Redacţia
07.10.2024

Primarul oraşului New York, Eric Adams, aflat sub presiune, a declarat luni că a acceptat demisia adjunctului său responsabil de siguranţa publică, Philip Banks, ultimul dintre oficialii de rang înalt care părăseşte administraţia, în timp ce primarul se confruntă cu o acuzaţie şi apeluri pentru a demisiona, transmite AP News.

Adams a declarat la postul de televiziune NY1 că Banks i-a spus că „doreşte să se concentreze pe alte lucruri” şi că „nu doreşte ca aceasta să fie o povară constantă asupra muncii pe care o desfăşurăm în oraş”.

„Îi doresc mult succes bunului meu prieten”, a adăugat primarul.

Demisia, raportată pentru prima dată în New York Post, vine la o lună după ce agenţii federali au confiscat dispozitive de la funcţionari de top din aministraţia oraşului, inclusiv de la Banks şi de la fratele său, şef al sistemului de învăţământ, David Banks, care şi-a anunţat, de asemenea, demisia. În total, cinci funcţionari de rang înalt au părăsit administraţia în ultima lună.

Procurorii federali au declarat că desfăşoară „mai multe investigaţii conexe” în plus faţă de cazul împotriva primarului, care a fost pus sub acuzare la sfârşitul lunii trecute pentru primirea de contribuţii ilegale la campanie şi mită de la cetăţeni străini. Acesta a pledat nevinovat.

Într-o anchetă separată, procurorii federali analizează dacă o firmă de consultanţă condusă de al treilea frate al lui Banks, Terence, a încălcat legea prin folosirea conexiunilor familiale pentru a ajuta companii private să obţină contracte cu oraşul, potrivit unei persoane familiare cu situaţia. Aceasta a vorbit cu Associated Press sub condiţia anonimatului, deoarece nu era autorizată să dezvăluie informaţii despre anchete.

În timp ce se confruntă cu un exod al colaboratorilor de top, Adams a respins apelurile de a demisiona.

„Sunt încrezător că atunci când povestea adevărată va ieşi la iveală şi nu o versiune unilaterală, locuitorii New York-ului vor vedea că putem rămâne concentraţi şi să ne facem treaba”, a declarat el luni.

El se confruntă însă cu presiuni tot mai mari pentru a face curăţenie în guvernul său, inclusiv din partea guvernatorului Kathy Hochul, o democrată care are puterea de a-l demite din funcţie.

Un avocat al lui Philip Banks, Benjamin Brafman, a refuzat să comenteze demisia clientului său.

Adams l-a numit pe Philip Banks în 2022 în funcţia de adjunct pentru siguranţa publică, un rol care nu a mai fost deţinut la New York din anii 1990 şi care i-a oferit o influenţă largă asupra celor mai mari departamente de poliţie şi pompieri din ţară.

Banks a fost anterior membrul cu cel mai înalt rang în uniformă al NYPD, dar a demisionat brusc în 2014 după ce a fost implicat într-un alt scandal de corupţie care a zguduit primăria.

În acel caz, anchetatorii federali au obţinut aprobarea de a-i asculta telefonul, pe fondul unor investigaţii privind 300.000 USD care au ajuns în conturi bancare aparţinând lui şi soţiei sale. Doi oameni de afaceri au fost ulterior condamnaţi pentru mituirea unor ofiţeri de poliţie şi a altor funcţionari. Banks nu a fost inculpat, dar a fost numit drept complice neînvinuit.

El a recunoscut ulterior că a acceptat cadouri - inclusiv călătorii în străinătate, mese şi trabucuri - de la oameni de afaceri, care au fost omise din greşeală din formularele de declarare.

„Nu am încălcat niciodată legea şi nici nu am trădat încrederea publică abuzând de autoritatea mea ca ofiţer al NYPD”, a scris el într-un discurs, anunţând revenirea sa în serviciul public sub conducerea lui Adams.

Adams a fost prieten cu fraţii Banks încă din anii 1980, când viitorul primar era un tânăr ofiţer de poliţie, iar tatăl lor, Philip Banks Jr. era instructor al forţelor de ordine.

Joi, Adams a anunţat că David Banks va înceta să mai conducă sistemul şcolar la 16 octombrie, şi nu la sfârşitul anului calendaristic, aşa cum s-a anunţat anterior. Într-o declaraţie, David Banks a spus că a planificat să continue să activeze până la sfârşitul anului „pentru a oferi o tranziţie responsabilă pentru personalul nostru”, dar că Adams a „decis să accelereze acest termen”.

Pe lângă confiscarea telefoanelor celor trei fraţi Banks, anchetatorii federali au luat şi dispozitivele comisarului de poliţie al oraşului, Edward Caban, şi ale unuia dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Adams, Timothy Pearson. Ambii bărbaţi au demisionat între timp. Caban, Pearson şi cei trei fraţi Banks au negat comiterea de infracţiuni.

La o conferinţă de presă de luna trecută, Adams a vorbit despre legăturile sale strânse cu fraţii Banks.

„Îi cunosc pe fraţii Banks de ani de zile. Cunoscând pe cineva, îl supun aceluiaşi standard la care mă supun şi eu”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor