Veniturile la buget, în scădere. Cum rămâne cu promisiunile PSD?

În timp ce PSD promite râuri de lapte şi miere pentru salariaţi, pensionari, studenţi, încasările la buget sunt în scădere, potrivit Ministerului de Finanţe.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

În timp ce PSD promite valuri de măriri de pensii şi salarii plus numeroase facilităţi, veniturile la bugetul general consolidat sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit hotnews, din execuţia bugetară publicată luni de Ministerul Finanţelor reiese că veniturile la bugetul general consolidat au însumat în primele două luni ale anului 34,9 miliarde lei (4,3% din PIB), cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Ministerul Finanţelor nu a indicat şi cu cât sunt mai mici încasările la buget faţă de programul extrem de ambiţios al guvernului.

Cea mai mare scădere se înregistrează la încasările din TVA, cu o scădere faţă de primele două luni ale anului 2016 cu 15,8%. Această scădere s-ar justifica, potrivit ministerului, prin reducerea, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%.

Indiferent de care sunt explicaţiile, cert este că scăderea încasărilor ridică semne de întrebare legate de fezabilitatea măsurilor generoase de creşteri ale pensiilor, salariilor şi indemnizaţiilor promise de guvern pentru 2017 şi 2018.

În timp ce încasările la buget au scăzut, cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 9,4%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017.

Pe de altă parte, în primele luni ale anului, cheltuielile pentru investiţii au fost de 870,1 milioane lei, adică doar 0,11% din PIB.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că, recent, Liviu Dragnea tuna şi fulgera pe tema încasărilor la buget, ameninţând aproape deschis Guvernul.

"Toate guvernele trebuie să înţeleagă că, dacă nu sunt în stare şi dacă nu reuşesc să colecteze veniturile, eu nu voi susţine ca o neîncasare la buget care, de fapt, trebuie să genereze o rectificare negativă să fie mistitficată pentru o rectificare pozitivă. Trebuie să introducem disciplina financiară în colectarea şi cheltuirea banilor publici de la bugetul general consolidat şi avertizez foarte clar guvernul pe care îl susţin să nu se joace cu asta!", declara Liviu Dragnea, citat de Realitatea.net, de la tribuna Parlamentului.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne