Sute de judecători vor să se pensioneze de teamă că li se taie din pensia specială

Foto simbol, judecător (facebook.com / Ion Guzun)
Loredana Diacu
12.07.2025

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis o scrisoare Comisiei Europene în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţiile guvernanţilor de a reduce pensiile speciale ale magistraţilor şi de a creşte vârsta de pensionare. Aceste planuri legislative au generat un val de pensionări în sistemul judiciar, scrie defapt.ro.

Potrivit documentului, doar în ultimele zile, aproximativ 200 de judecători au notificat CSM cu privire la intenţia de a se pensiona. Instituţia avertizează că, dacă proiectele legislative vor continua, alte câteva sute de magistraţi ar putea urma acelaşi drum – inclusiv circa 80% dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

„Doar în 2025, 628 de judecători vor îndeplini condiţiile legale pentru pensionare, dintre care 83 activează în prezent la ÎCCJ, care are în total 109 judecători”, se menţionează în scrisoarea adresată Comisiei Europene.

Într-un alt document, CSM precizează că până la finalul anului 2025, 628 de judecători – peste 14% din totalul celor aflaţi în funcţie – vor putea ieşi la pensie. Dintre aceştia, 550 provin de la instanţele superioare: ÎCCJ, curţile de apel şi tribunale. În rândul procurorilor, 233 din cei 2.360 activi îndeplinesc deja condiţiile de pensionare – aproximativ 10%.

Consiliul acuză un atac concertat al clasei politice împotriva autorităţii judecătoreşti şi atrage atenţia asupra riscurilor pe termen lung asupra funcţionării sistemului de justiţie.

„Consecinţele acestui demers politic vor afecta grav resursa umană din sistem, compromiţând eficienţa şi calitatea actului de justiţie, în defavoarea cetăţeanului. De asemenea, stigmatizarea magistraţilor în spaţiul public – alimentată de declaraţiile unor lideri politici – contribuie la deteriorarea imaginii acestora, fiind portretizaţi ca beneficiari ai unor privilegii nemeritate, în contrast cu dificultăţile sociale şi economice ale populaţiei”, subliniază CSM în scrisoarea adresată Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor