Avocat trimis după gratii pentru una dintre cele mai mari ţeape imobiliare din ultimii 20 de ani: 12 milioane euro

Ovidiu Jidveian, avocatul din Alba Iulia care a pus la cale una dintre cele mai mari „ţepe” imobiliare din România ultimilor 20 de ani, cu o valoare a prejudiciului de peste 12 milioane de euro, asemănătoare cu celebrul caz „Nordis”, a ajuns la închisoare, potrivit Libertatea.
Avocatul (suspendat din profesie), în perioada 2019-2023, a indus în eroare 244 de persoane fizice şi juridice în legătură cu vânzarea a 44 de apartamente şi opt spaţii comerciale dintr-un bloc construit în centrul municipiului Alba Iulia prin intermediul societăţii Parc Residence Alpha SRL.
În total, valoarea însumată a plăţilor făcute de către persoanele înşelate se ridică la 33.617.263 de lei şi 5.651.242 de euro – echivalentul sumei de 12.375.000 de euro. Cel puţin 8.000.000 de euro este suma care a ajuns în conturile personale ale lui Ovidiu Jidveian.
Cea mai mare parte a banilor obţinuţi de Jidveian ar fi fost jucată pe piaţa bursieră speculativă, prin intermediul unor firme de brokeraj din paradisuri fiscale, cum ar fi Cipru sau Belize, dar şi la jocuri de noroc.
Completul care a judecat cauza la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei, susţinând că bărbatul a colaborat cu organele de urmărire penală, a înlesnit soluţionarea cu celeritate a cauzei şi a contribuit la aflarea adevărului.
„Inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel a pus la dispoziţie credenţialele de acces pentru toate aplicaţiile de trading, e-wallet-uri, aplicaţii bancare, clienţi de e-mail şi, consecutiv, a facilitat verificarea şi stabilirea circumstanţelor în care banii încasaţi prin fraudă au fost folosiţi în cadrul tranzacţiilor instrumentelor financiare derivate. De asemenea, prin procedura accesului la sisteme informatice a fost «radiografiată» întreaga activitate operaţională de plasamente în instrumentele financiare derivate, existând la dosar listinguri în format electronic ce conţin detaliat operaţiunile de plasamente financiare (intrări, ieşiri, depozite), precum şi în capturi video de ecran.
În acest fel s-a putut stabili, prin coroborare cu datele extrase din extrasele de cont şi percheziţiile informatice, faptul că întregul profit realizat de către inculpat în cadrul activităţilor de trading (caracterizate de către urmărirea penală mai degrabă ca pariuri, dată fiind natura extrem de volatilă a investiţiilor) a fost redirecţionat tot înspre operaţiuni de aceeaşi natură (achiziţie CFD – contracte pentru diferenţă) şi, în cele din urmă, a ieşit în mod definitiv din patrimoniul şi de sub controlul acestuia”, se precizează în hotărârea instanţei.
Cu alte cuvinte, Jidveian ar fi pierdut toţi banii pe care i-a plasat în astfel de tranzacţii.
Articolul integral poate fi accesat aici.