Venezuela: Maduro o ia razna: Internetul cenzurat. Ciocniri violente [video]

Ciocniri între poliţie şi studeţi în timpul protestelor din Caracas. Tinerii au ieşit din nou în stradp vineri, 14 februarie, pentru a protesta împotriva preşedintelui Maduro, după o săptămâna de violenţe ce au culminat cu uciderea  a trei protestatari, miercuri.  Tensiunea a sporti după ce Twitter a raportat că guvernul venezuelean a blocat transferurile de mesaje e conţineau fotografii cu protestele. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
15.02.2014

Protestele tinerilor venezueleni, nemulţumiţi de devastarea economiei şi de creşterea criminalităţii în ţara condusă de un guvern marxist, au fost din nou spulberate violent de poliţişti. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sutele de manifestanţi ieşiţi vineri pe o arteră majoră din Caracas, pentru a protesta împotriva guvernului, informează CNN.

Protestele din Venezuela au căpătat o nouă amploare după ce miercuri, trei protestatari au fost ucişi în timpul unor violenţe de stradă iar Twitter a informat că Guvernul venezuelean a blocat postarea şi transferurile de fotografii din timpul protestelor.

Zeci de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor ce au loc de două săptămâni, iar poliţia a efectuat numeroase arestări, ceea ce a exacerbat şi mai mult nemulţumirea populaţiei la adresa regimului Maduro. În consecinţă, într-un discurs televizat difuzat la nivel naţional, preşedintele Nicolas Maduro, a anunţat vineri lansarea unui " plan naţional pentru pace şi coexistenţă."

Maduro a declarat că autorităţile şi conducerea armatei vor conlucra pentru a reduce violenţa de la "chiar bazele ei." a informat mass-media de stat.

Cu doar o zi în urmă, în încercarea de a "reduce violenţa chiar de la bazele ei", autorităţile au emis un mandat de arestare pe numele unuia dintre liderii opoziţiei, Leopoldo Lopez, pe care l-au acuzat de "crimă" şi "terorism."

Lopez a fost unul dintre organizatorii protestelor stradale ce au avut loc în ultimele două săptămâni sub sloganul "Ieşirea", pentru a denunţa corupţie endemică, crima scăpată de sub control şi probleme economice generate de politicile dezastruoase ale fostului lider marxist Hugo Chavez şi continuate de urmaşul acestuia, Maduro.

Vineri seara, Lopez era încă liber. El a acuzat guvernul de moartea celor trei protestatari ucişi în timpul protestelor de miercuri şi a făcut apel la unitate către venezueleni.

La rândul său, preşedintele Maduro afirmă că se confrunta cu o lovitură de stat "în slow-motion": "Vreau să avertizez lumea că ne confruntăm cu o tentativă de lovitură de stat în desfăşurare, orchestrată de un mic grup de lideri iresponsabili şi violenţi, plini de ambiţii personale şi de ură", a declarat Maduro joi.

Preşedintele Maduro, un fost şofer de autobuz ajuns lider sindical, a fost împins la putere după ce liderul Hugo Chavez a murit de cancer. Preşedintele este cunoscut pentru simpatia sa faţă de liderul comunist al Cubei, Raul Castro şi pentru prietenia cu Fidel, ale cărui năzuinţele socialiste a jurat să le ducă mai departe.

Hugo Chavez, fostul preşedinte marxist al Venezuelei, a lăsat ţara într-o situaţie dezastruoasă în 2013, după 14 ani de mandat. Politicile sale marxiste de naţionalizare a multor societăţi, introducerea multor măsuri economice arbitrare, precum şi a controlului statului asupra economiei şi finanţelor au ruinat Venezuela, care pe vremuri era una dintre cele mai prospere economii din America de Sud.

În ciuda bugetelor sale sociale enorme, Venezuela a ajuns a doua ţară din lume în ceea ce priveşte crimă, fiind surclasată numai de Honduras. În 2012 în Venezuela, numeroasele bande, extrem de violente, au făcut peste 3500 de victime, în weekenduri numărul omuciderilor sărind de 60.

Din punct de vedere economic, Venezuela, aflată în 2010 pe locul 8 în topul exportatorilor de petrol la nivel mondial, a ajuns să aibă în prezent cea mai mare inflaţie din lume 56,2%. Ţara se zbate în sărăcie şi multe dintre produsele de bază mai pot fi găsite pe rafturile din magazine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor