Moştenirea grea a lui Chavez - 3 morţi în ciocniri de stradă în Venezuela
alte articole
Ce puţin două persoane au fost împuşcate mortal miercuri în timpul unor violenţe de stradă în Caracas, escaladând situaţia deja încordată dintre suporterii preşedintelui Maduro şi contestatarii săi.
Oficiali guvernamentali declară că un suporter al lui Maduro şi „o altă persoană” au fost omorâţi în timpul violenţelor declanşate când un marş pro-Maduro a fost programat să aibă loc în vecinătatea demonstraţiilor anti guvernamentale zilnice din centrul capitalei Caracas.
"Un tovarăş a fost asasinat de hoardele fasciste, de dreapta," a declarat preşedintele Parlamentului, Diosdado Cabello, despre prima victimă, un lider de cartier dintr-o suburbie săracă a Caracas-ului.
Ambele tabere se învinovăţesc pentru rezultat, opoziţia afirmând că exista două decese în rândul studenţilor (anti guvernamentali), dar nu pot aduce nicio dovadă oficială.
Liderul opoziţiei, Maria Corina Machado, a declarat că "există doi venezueleni morţi pentru că au îndrăznit să-şi facă vocea auzită".
De peste două săptămâni în Venezuela a început o serie de demonstraţii sub motto-ul „Ieşirea”. Uneori protestele iau o turnură violentă, fiind însoţite ciocniri cu forţele de ordine.
Demonstranţii cer ieşirea de la guvernare a regimului marxist al lui Maduro. Protestatarii acuză guvernul de corupţie endemică, crimă scăpată de sub control şi probleme economice generate de politicile dezastruoase ale fostului lider marxist Hugo Chavez şi continuate de urmaşul acestuia, Maduro.
Maduro, un fost şofer de autobuz ajuns lider sindical, a fost împins la putere după ce liderul Hugo Chavez a murit de cancer. Preşedintele este cunoscut pentru simpatia sa faţă de liderul comunist al Cubei, Raul Castro, şi faţă de prietenia cu Fidel, căruia s-a jurat să-i ducă mai departe năzuinţele socialiste.
Hugo Chavez, fostul preşedinte marxist al Venezuelei, a lăsat ţara într-o situaţie dezastruoasă în 2013, după 14 ani de mandat. Politicile sale marxiste de naţionalizare a multor societăţi, introducerea multor măsuri economice arbitrare, precum şi a controlului statului asupra economiei şi finanţelor au ruinat Venezuela, care pe vremuri era una dintre cele mai prospere economii din America de Sud.
În ciuda bugetelor sale sociale enorme, Venezuela a ajuns a doua ţară din lume în ceea ce priveşte crima, fiind surclasată numai de Honduras. În 2012 în Venezuela, numeroasele bande, extrem de violente, au făcut peste 3500 de victime, în weekenduri numărul omuciderilor sărind de 60.