Venezuela: Demisie în bloc a miniştrilor

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.01.2014

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi pe contul său de Twitter că toţi miniştrii şi-au prezentat demisia, 'pentru a facilita o reînnoire a guvernului'. Potrivit şefului statului, remanierea executivului ar fi motivată de 'anul nou', notează vineri ziarul ABC.

Adevărul este că această schimbare intervine într-un moment în care întreaga ţară este profund mişcată de asasinarea actriţei Monica Spear, fostă Miss Venezuela 2004, şi a soţului ei, o crimă care a adus în atenţie vertiginoasa creştere a criminalităţii, care plasează Venezuela pe locul patru în clasamentul ţărilor cu cel mai mare număr de omucideri, după Honduras, Salvador şi Haiti.

Ţara se află totodată într-o îngrijorătoare criză economică şi de aprovizionare, cu o inflaţie galopantă şi o penurie a produselor de bază.

'Am primit scrisori de la toţi miniştrii, care şi-au pus la dispoziţie postul pentru a facilita reînnoirea guvernului în acest nou an care începe', scrie preşedintele pe contul său din reţeaua de socializare Twitter - @NicolasMaduro. Preşedintele le-a mulţumit tuturor membrilor cabinetului său pentru 'efortul şi loialitatea de care au dat dovadă în aceste vremuri ale Revoluţiei (Bolivariene)'.

După asasinarea actriţei Monica Spear, Maduro şi liderul opoziţiei, Henrique Capriles, şi-au strâns mâna într-un gest neobişnuit. O primă apropiere între cei care păreau doi duşmani ireconciliabili. Mai important este că ambii lideri au convenit să pună accentul pe lupta împotriva criminalităţii şi au pus la cale inclusiv un fel de 'foaie de parcurs' pentru pacificarea străzilor ţării.

În acest sens, formaţiunea de opoziţie Masa Unităţii Democratice (MUD) a lansat joi un apel la guvern 'să realizeze o revizuire profundă a politicilor pe care le aplică în materie de securitate civică', pentru 'a frâna criminalitatea debordantă'.

Coaliţia de opoziţie consideră că asasinarea Monicăi Spear 'ilustrează criminalitatea debordantă care îndoliază în fiecare zi zeci de familii în întreaga ţară'. Este şi motivul pentru care a subliniat că 'guvernul trebuie să realizeze o revizuire profundă a politicilor pe care le aplică în materie de securitate a cetăţenilor, (politici) care în mod evident nu au dat rezultate pozitive'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor