Venezuelenii întâmpină tot mai multe dificultăţi în a călători în străinătate

(The Epoch Times)
Epoch Times România
07.02.2014

Venezuelenii nu mai pot călători ca înainte în străinătate, iar unele companii aeriene riscă să-şi încheie definitiv activitatea. Motivul este că datoriile contractate de guvern cu liniile aeriene şi ultima devalorizare a monedei bolivar fac foarte dificilă funcţionarea companiilor şi au blocat multe planuri de afaceri şi pentru turism prevăzute pentru primele luni ale anului, informează ziarul spaniol ABC.

Mai multe companii aeriene internaţionale au decis să suspende vânzarea de bilete şi rezervările în Venezuela pentru că guvernul le datorează de anul trecut aproximativ 3,3 miliarde de dolari (2,44 miliarde de euro). Şi nici măcar nu ştiu dacă executivul îşi va recunoaşte datoria şi la ce fel de curs valutar.

Companiile aşteaptă ca guvernul să se decidă în actualul labirint al nenumăratelor cursuri de schimb la momentul achitării datoriilor. Ministrul economiei, Rafael Ramírez, a anunţat că va analiza cum să facă faţă datoriei contractate în valută cu diferite sectoare, dar nu a precizat la ce fel de curs - oficial, semioficial sau paralel - va face aceste plăţi.

Singurele companii care operează călătorii în străinătate sunt cea portugheză TAP şi cele naţionale Conviasa, Avior şi Santa Bárbara. Dar preţul călătoriilor a crescut la cote prohibitive. De exemplu, un bilet dus-întors cu destinaţia Madrid poate costa până la 3.000 de euro.

Incertitudinea copleşeşte sectorul turistic, pentru că măsurile anunţate la 23 ianuarie pentru noua reglementare a cursului valutar afectează nu doar companiile aeriene, ci întregul sector hotelier în general. Agenţiilor de turism le este interzis să informeze presa cu privire la situaţia critică pe care o traversează. Nu se poate afla situaţia reală decât atunci când se cumpără biletul de avion.

Singurul lucru clar pe care îl ştiu companiile aeriene este că nu trebuie să vândă bilete străinilor care nu au rezidenţă permanentă în ţară. Pe de altă parte, în loc să recunoască datoria contractată cu liniile aeriene, guvernul verifică toate deplasările în exterior.

Acest proces de verificare este lent şi complicat, având în vedere că executivul încearcă să evite prin toate mijloacele ca venezuelenii să călătorească în străinătate pentru a face rost de valută, pe care o vând apoi pe piaţa neagră pentru a cumpăra produsele care lipsesc.

Rezultatul a toate acestea este că, fără a stabili interdicţii oficiale, venezuelenilor le este practic imposibil să călătorească în condiţii de normalitate în străinătate, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor