Ziarele venezuelene, pe punctul de a fi închise din lipsă de hârtie

(photos.com)
Epoch Times România
20.01.2014

Ziarul venezuelean El Nacional a publicat vineri, 17 ianuarie, pe prima pagină, o scrisoare adresată preşedintelui ţării, Nicolás Maduro, în care îi cere să-i acorde cât mai urgent autorizaţie de valută pentru a putea importa hârtie. În caz contrar, avertizează ziarul, peste trei săptămâni va fi nevoit să-şi închidă porţile. Treisprezece din cele 70 de publicaţii tipărite venezuelene riscă să se închidă din lipsă de hârtie, informează luni ziarul ABC.

Preşedintele-editor al ziarului El Nacional, Miguel Henrique Otero, semnează această scrisoare. Cotidianul său nu a mai primit valută din mai anul trecut şi şi-a epuizat rezervele în asemenea măsură, încât a fost nevoit să renunţe la suplimentele duminicale şi la magazinul literar. Otero, care este membru al Societăţii Interamericane a Presei, a declarat pentru ABC că, dacă ziarul nu va primi dolari pentru a putea importa hârtie, 'vom avea o ţară fără ziare, cum nu s-a mai văzut niciodată în lume'.

Situaţia este la fel de dramatică şi pentru ziarele din provincie. Otero a explicat că ziare locale, precum El Impulso din Barquisimeto, fondat acum 110 ani, mai are hârtie doar până la începutul lunii februarie, în timp ce publicaţii precum El Universal, Correo del Caroní şi El Nuevo País au hârtie doar pentru o singură lună.

Miguel Henrique Otero a comparat situaţia presei scrise în guvernul condus de Hugo Chavez şi în cel actual al lui Maduro. 'În cei 14 ani de guvernare, Chavez nu am avut niciodată o astfel de problemă. Autorizaţiile erau acordate în mod normal. Acum, cu Nicolás Maduro, apar conflicte pentru că guvernul aprobă acordarea valutei, dar nu o livrează. Ar putea fi neglijenţă, lipsă de devize sau intenţie de a elimina presa scrisă. Ar fi un lucru foarte grav, pentru că acest lucru nu se întâmplă în nicio altă ţară din lume', a explicat el.

Ziaristul venezuelean consideră că succesorul lui Chávez pretinde ca relaţia cu mass-media să fie una de 'supunere'. Maduro nu acceptă nicio crítică şi nu crede în democraţie, spune Otero. În scrisoarea publicată pe prima pagină, el aminteşte că 'ultima tranşă de valută a fost cea din luna mai a anului trecut' şi că suma s-a ridicat la aproape 3,3 milioane de dolari'.

Ziarul El Nacional aşteaptă autorizaţie pentru a putea schimba valută anul acesta în valoare de 3,8 milioane de dolari pentru a putea achiziţiona bobine de hârtie. Preşedintele-editor al ziarului a precizat că Venezuela nu produce hârtie de tip 'newsprint' şi nici de tip 'glasé'. Miguel Henrique Otero a denunţat tăcerea în locul unui răspuns din partea 'chavismului': 'Legea a fost lăsată deoparte în mod scandalos, birocraţia s-a menţinut într-o muţenie neobişnuită, iar prerogativele cetăţeanului nu au fost respectate'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor