Venezuela: Guvernul socialist reprimă violent protestele

Protestele violente din Venezuela, catalogate de preşedintele socialist, Nicolas Maduro, drept „o lovitură de stat”, se transformă treptat într-o revoluţie împotriva represiunilor guvernului ce cuprinde toată ţara, notează Al Jazeera.
Tunurile de apă îndreptate împotriva protestatarilor din Venezuela. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)
P. P.
21.02.2014

Protestele violente din Venezuela, catalogate de preşedintele socialist Nicolas Maduro drept „o lovitură de stat”, se transformă treptat într-o revoluţie împotriva represiunilor guvernului, ce cuprinde toată ţara, notează Al Jazeera.

Joi, protestatarii anti-guvernamentali, dintre care o mare parte studenţi, s-au ciocnit în mai multe oraşe din ţară cu forţele de ordine, în timp ce liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez, a fost acuzat de „incitare la violenţă împotriva guvernului”. Lopez, un economist cu studii la Harvard în vârstă de 42 de ani, s-a predat guvernului pro-comunist în cursul acestei săptămâni. În mai multe oraşe, inclusiv în Caracas, protestatarii au ridicat baricade în aşteptarea forţelor de ordine. Scenele violente de protest s-au amplificat şi în regiunile vestice, Tachira şi Medira, unde evenimentele au fost mult mai volatile decât în restul ţării.

Cetăţenii Venezuelei protestează împotriva corupţiei regimului, sărăciei, cât şi împotriva cenzurii impuse de stat asupra televiziunilor şi internetului. În magazinele din ţară produsele alimentare de bază sunt rare sau inexistente. Organizaţiile non-guvernamentale pentru drepturile omului susţin că replicile poliţiei au demonstrat un exces de forţă, unii dintre deţinuţi fiind torturaţi.

„Nu există siguranţă aici, nu găseşti alimentele de bază la magazin. Inflaţia este de 56%. Totul a început cu arestarea lui Leopoldo Lopez. Este important că avem mass-media străină aici. Mass media noastră este cenzurată; aflăm ceea ce se întâmplă în ţară din surse externe”, a precizat Gauber Venit, un student de 29 de ani participant la protestele opoziţiei.

Oraşul San Cristobal este descris de cetăţenii săi ca o „zonă de război” din cauza ciocnirilor violente dintre studenţi şi forţele guvernamentale. Scene asemănătoare se pot vedea şi în capitală ţării, Caracas.

Maduro, ales anul trecut cu un avantaj foarte mic de voturi, l-a înlocuit pe fostul lider marxist Hugo Chavez care a lăsat ţara într-o situaţie dezastruoasă în 2013, după 14 ani de mandat. Politicile sale de naţionalizare a multor societăţi, introducerea multor măsuri economice arbitrare, precum şi a controlului statului asupra economiei şi finanţelor au ruinat Venezuela.

Marţi, miss Turism 2013 a statului Carabobo, o tânără studentă în vârstă de 22 de ani, a fost împuşcată în cap, în oraşul Valencia, în timpul protestelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor