Preşedintele Venezuelei molipsit de morbul "agenturilor străine"

Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro (s) şi fostul Preşedinte Hugo Chavez (1954-2013), în Caracas 8 October, 2013.
Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro (s) şi fostul Preşedinte Hugo Chavez (1954-2013), în Caracas 8 October, 2013. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Marotă de origine comunistă, fantoma "agenturilor străine", de care se presupunea că trebuie să te sperii, era adusă în discuţie de Ceauşescu atunci când îşi propunea să sperie poporul de sclavi pe care-l păstorea, şi să-l unească în jurul monolitului Partidului (care-l înfometa şi tortura zilnic). Pare neverosimil, dar funcţiona de minune. Reflexul mental pavlovian odată format, sintagma a fost folosită cu succes după revoluţie de exemplu de Ion Iliescu împotriva săracului Corneliu Coposu care ar fi fost "vândut Occidentului", precum şi în multe alte cazuri - fiind folosit de demagogi oricând era necesară o reacţie viscerală împotriva Vestului.

Modelul "agenturilor" străine face iar ravagii, de data aceasta în America Latină.

În Venezuela - ţară cu o economie adusă în genunchi în faţa Partidului de Hugo Chavez - studenţii care demonstrează împotriva corupţiei guvernamentale şi cer schimbarea puterii, au fost etichetaţi drept "nazişti" finanţaţi de americani.

Ce-i drept, politica dusă de SUA de-a lungul ultimelor decenii în America Latină, precum şi crimele comise deseori de guvernele de dreapta sprijinite de Washington au cimentat o antipatie profundă faţă de Big Brother în sânul populaţiei sud americane.

Acum, greşelile americanilor convin de minune preşedintelui venezuelean post-Chavez - Maduro. Confruntat cu demonstraţii studenţeşti care îi cer demisia, vorbeşte despre SUA, pentru a decredibiliza protestele.

După două săptămâni de mitinguri care au culminat cu trei morţi, zeci de răniţi şi peste o sută de arestări, preşedintele Maduro, fost şofer de autobuz, propulsat lider sindical şi apoi preşedinte - după moartea lui Chavez - a declanşat o vânătoare de "vrăjitoare", denunţând protestele ca pe o "lovitură de stat" finanţată de americani.

Liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez, a fost catalogat drept criminal şi terorist, pe numele său fiind emis mandat de arestare, studenţii care-i cer demisia au fost etichetaţi şi ei "nazişti", internetul a fost blocat, iar poliţia îi împrăştie pe manifestanţi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Pentru a "dejuca" complotul străin, Nicolas Maduro a anunţat duminică seara „expulzarea a trei agenţi consulari ai Statelor Unite”.

„I-am dat ordin ministrului Afacerilor Externe să declare persona non grata şi să procedeze la expulzarea a trei agenţi consulari americani ai ambasadei Statelor Unite ale Americii”, a declarat Maduro pentru posturile naţionale de radio şi televiziune.

În discursul transmis la radio şi TV, Maduro a "denunţat" Statele Unite şi pe Lopez şi, având în vedere că majoritatea protestatarilor din Venezuela sunt studenţi, Maduro a mai afirmat că un grup de funcţionari americani acţionează în universităţi. "Au fost urmăriţi în timp ce ţineau întâlniri în universităţi private în ultimele două luni." Maduro a mai afirmat că respectivii funcţionari susţin că s-au dus să ofere vize. "Să se ducă să conspire la Washington!", a mai spus Maduro.

Iubirea faţă de popor l-a îndemnat pe Chavez să implementeze în Venezuela politici marxiste de naţionalizare a multor societăţi, introducerea de măsuri economice arbitrare, precum şi a controlului statului asupra economiei şi finanţelor, toate acestea ruinând economia Venezuelei, cândva una dintre cele mai prospere din America de Sud.

Venezuela, ţara cu cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume, a ajuns să aibă în prezent cea mai mare inflaţie la nivel mondial: 56,2%. Naţiunea se zbate în sărăcie şi multe dintre produsele de bază nu mai pot fi găsite pe rafturile din magazine, lucru care pare mai degrabă o consecinţă a politicii dezastruoase a regimului decât a vreunui complot american.

Tot duminică, Maduro a mai declarat că, în cazul în care ar avea loc o lovitură de stat şi ar fi răsturnat guvernul său, "revoluţia bolivariană" pe care o promovează, "ar putea lua un caracter armat". Pe scurt a promis că va înăbuşi protestele cu tancul. A la Beijing.