Noi violenţe în Caracas. Preşedintele ţării îi etichetează pe studenţi "nazişti"

Arestări în timpul protestului anti-guvernamental al studenţilor din Caracas, 15 februarie 2014.
Arestări în timpul protestului anti-guvernamental al studenţilor din Caracas, 15 februarie 2014. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Violenţa a izbucnit din nou în Caracas, Venezuela, sâmbătă noapte, după ce preşedintele ţării a declanşat o vânătoare a liderilor opoziţiei şi i-a numit pe protestatarii care-i cer demisia, nazişti. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor ieşiţi în stradă pentru a patra zi consecutiv, relatează USA Today.

În cursul zilei de sâmbătă, pe străzile capitalei Venezuelei avuseseră loc mitinguri ale opoziţie şi mitinguri pro-guvern. În jur de 3000 de protestatari anti-guvern, în marea lor majoritate studenţi, îmbrăcaţi în alb şi purtând steaguri ale Venezuelei, s-au strâns pe seară în Piaţa Altamira. Ciocnirea cu forţele de ordine a fost violentă, poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene şi a tras cu alice în protestatarii care aprinseseră focuri şi aruncau cu pietre înspre poliţişti.

Cel puţin 23 de protestatari au fost răniţi ceea ce ridică bilanţul protestelor 60 de răniţi. Reamintim că trei persoane au fost ucise miercuri iar poliţia a făcut peste 100 de arestări.

Mai devreme în cursul zilei, Preşedintele ţării, Nicolas Maduro, a anunţat în faţa susţinătorilor săi că nu va ceda nici un milimetru de putere, şi a afirmat că ţara se confrunta cu un protest nazist sprijinit de americani. Maduro a anunţat un program în 10 puncte pentru oprirea violenţelor din ţară. Printre măsurile pe care preşedintele pro-comunist al Venezuelei le doreşte impuse, se numără arestarea liderului opoziţiei, Leopoldo Lopez, dezarmarea populaţiei care protestează împotriva corupţiei regimului, sărăciei şi lipsei produselor de bază din comerţ, cât şi "reguli clare pentru televiziuni." Reamintim că în Venezuela internetul este cenzurat, Twitter raportând că guvernul a blocat postarea şi transferurile de fotografii din timpul protestelor.

În pofida faptului că este ţara cu cele mai mari rezerve de ţiţei din lume, Venezuela, condusă de regimul de stânga al lui Maduro, se zbate într-o situaţie foarte grea. Hugo Chavez, preşedintele marxist ce i-a precedat lui Maduro la conducerea ţării, a lăsat ţara într-o situaţie dezastruoasă în 2013, după 14 ani de mandat. Politicile sale de naţionalizare a multor societăţi, introducerea multor măsuri economice arbitrare, precum şi a controlului statului asupra economiei şi finanţelor au ruinat Venezuela, care pe vremuri era una dintre cele mai prospere economii din America de Sud. Venezuela are cea mai mare inflaţie din lume - 56,2%. - ţara se zbate în sărăcie şi multe dintre produsele de bază nu mai pot fi găsite pe rafturile din magazine.

Actualul preşedinte al ţării, Maduro, fost şofer de autobuz, ajuns lider sindical şi propulsat la conducerea ţării după moartea lui Chavez este cunoscut pentru simpatia sa faţă de liderul comunist al Cubei, Raul Castro şi pentru prietenia cu Fidel. Oponenţii preşedintelui îl acuză că este subordonat intereselor Havanei, nu celor ale propriului său popor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe