Vanda Vlasov, fata „Excelenţei sale” Mihail Vlasov, pusă sub învinuire pentru instigare la fals

Mihail Vlasov
Mihail Vlasov (Captură Youtube)

Fostul prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial, Vanda Vlasov, fiica fostului preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită, a fost chemată miercuri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde i s-a comunicat faptul că a fost pusă sub invinuire pentru instigare la fals intelectual, potrivit Realitatea.

Potrivit DNA, Vanda Vlasov ar fi încercat să convingă mai multe angajate ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României să elibereze adeverinţe care să ateste că tatăl său nu a făcut parte dintr-o comisie de arbitraj. Adeverinţele, care nu au fost avizate şi de conducerea instituţiei, au fost folosite de Mihail Vlasov în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie.

Alături de Vanda Vlasov, procurorii DNA au pus-o sub acuzare şi pe Pop Daniela Domnica, asistent arbitral şef adjunct în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de favorizare a făptuitorului şi fals intelectual. De aceleaşi infracţiuni este acuzată şi Chirilă Cassandra, secretară din cadrul Curţii de Arbitraj, care ar fi întocmit un referat pentru eliberarea unei adeverinţe care să ateste că Mihail Vlasov, care a fost arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, nu a judecat cauze de arbitraj.

Avocatul secretarei susţine că documentul eliberat de clienta sa nu reprezintă un fals şi nu atestă o situaţie nereală, întrucât Mihail Vlasov nu a judecat vreo cauză la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Reamintim că Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, supranumit "Împăratul" şi "Excelenţa sa", a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită.

Mihail Vlasov i-ar fi cerut mită 1 milion de euro omului de afaceri Gheza Iosif Petroczki pentru a interveni în favoarea acestuia la Curtea de Arbitraj, cu scopul de a rezolva un dosar comercial, prin fiica sa Vanda Vlasov, care este prim-vicepreşedinte şi judecător la instanţa respectivă. În prima etapă, Mihail Vlasov ar fi luat 200.000 de euro mită de la un om de afaceri, bani care au fost găsiţi în maşina acestuia.

DNA explică de ce era importantă această adeverinţă

"La data de 12 mai 2014, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a formulat o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie prin care arăta că toate documentele care ar fi fost comunicate către DNA în perioada 21 martie 2014 şi până în prezent şi care poartă semnătura şi viza organelor de conducere actuale ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României, sunt emise fără a fi îndeplinite condiţiile legale de reprezentare. Această sesizare a fost făcută întrucât conducerea CCIR a fost în permanenţă informată de faptul că, prin interpuşi (rude ale fostului preşedinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se încearcă comunicarea unor documente care nu reprezintă realitatea şi implicit nici voinţa reală a conducerii actuale", reiese din comunicatul DNA.

Ca urmare, s-au solicitat lămuriri Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. A rezultat că, la data de 28 aprilie 2014 această organizaţie a primit o cerere formulată de Vlasov Mihail depusă de fiica acestuia, Vlasov Vanda, prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte „dacă din momentul înscrierii pe lista de arbitri – anul 2008 şi până în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instanţelor de arbitraj".

Drept răspuns, Chirilă Cassandra, secretară în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a întocmit un înscris în care a precizat că Vlasov Mihail nu a făcut parte din nici o instanţă de arbitraj, o copie a acestui exemplar fiind remisă lui Vlasov Vanda - fără a verifica în totalitate evidenţele electronice şi scriptice existente la nivelul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi fără a o prezenta conducătorului instituţiei spre verificare, avizare şi semnare. În plus, la momentul în care a depus cererea, Vlasov Vanda i-a înmânat lui Chirilă Cassandra şi un „model de adeverinţă".

Ulterior, acest înscris a fost depus, în procedura de cameră preliminară, la instanţa care judecă dosarul în care Vlasov Mihail a fost trimis în judecată.

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, de această dată sub semnătura actualei conduceri, a comunicat faptul că până la data de 12 mai 2014 adeverinţa solicitată de Vlasov Mihail prin cererea din data de 28 aprilie 2014 nu a fost eliberată.

"Pe de altă parte, a reieşit că, în jurul datei de 15 aprilie 2014, Pop Daniela Domnica, asistent arbitral şef adjunct în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a primit de la Vlasov Vanda o cerere formulată de Vlasov Mihail prin care solicita eliberarea unei adeverinţe din care să reiasă că acesta din urmă nu a făcut parte din completele instanţei de arbitraj comercial. La insistenţele şi presiunile lui Vlasov Vanda, în aceiaşi zi şi fără efectuarea unor verificări complete, Pop Daniela Domnica a eliberat, fără ştiinţa conducerii instituţiei, o adeverinţă pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate de Vlasov Vanda", reiese din documentul citat.

Din verificările efectuate a rezultat că acest înscris întocmit de Pop Daniela Domnica a fost folosit de Vlasov Mihail pentru termenul de instanţă din data de 22 aprilie 2014, aspect confirmat de conţinutul încheierii de amânare a pronunţării din acea dată. Prin încheierea din dată la 24 aprilie 2014, ÎCCJ a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Vlasov Mihail, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne