Valeriu Streleţ, noul premier al R.Moldova, are o avere de milioane

Valeriu Streleţ, candidatul oficial la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova este unul dintre cei mai bogaţi deputaţi. Politicianul locuieşte într-o casă de lux, estimată de experţii imobiliari la opt milioane de lei. El deţine două apartamente, trei terenuri, trei automobile şi acţiuni la trei companii, scrie rise.md
Candidatul pentru funcţia de premier, Valeriu Streleţ (facebook.com / valeiu.strelet)
Ana Chitoroagă
28.07.2015

Valeriu Streleţ, candidatul oficial la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, este unul dintre cei mai bogaţi deputaţi. Politicianul locuieşte într-o casă de lux, estimată de experţii imobiliari la opt milioane de lei. El mai deţine două apartamente, trei terenuri, trei automobile şi acţiuni la trei companii, scrie rise.md.

Deşi este de aproape 22 de ani în politică, a stat mai mult în umbră, cea mai importantă funcţie fiind cea de şef al fracţiunii PLDM în Parlament.

Streleţ deţine 100% din capitalul firmei Bioprotect SRL, unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de produse chimice din Moldova. În anul 2014, deputatul a adunat 4,15 milioane de lei din dividendele companiei Bioprotect. Compania fondată de Streleţ a încheiat trei contracte cu două instituţii de stat. În 2012, Bioprotect SRL a livrat Colegiului Agroindustrial Râşcani materiale pentru protecţia plantelor în sumă de 88,3 mii lei, iar în 2014 a furnizat Colegiului Agricol din Ţaul (Donduşeni) materiale fitosanitare şi materiale semincere în sumă de 370 mii lei.

În lunile iunie-august 2009, CCCEC (în prezent – Centrul Naţional Anticorupţie) a efectuat un control al activităţii economico-financiare a firmei Bioprotect, în urma căruia s-a constatat că Valeriu Streleţ a primit, drept avans, suma de 1,014 milioane de lei de la Bioprotect, dar nu a rembursat banii în termenii prevăzuţi de lege. În consecinţă, compania fondată de Streleţ a trebuit să achite o amendă de 21 620 lei.

Potrivit RISE, şi soţia sa, Aurelia Brăguţă, este om de afaceri. Aceasta deţine 100% din capitalul firmei Universul Dezvoltării şi 5% din Construct Mobil AB, unde îl are ca partener de afaceri pe fratele său, Anatolie Brăguţă. Ambele companii sunt înregistrate cu sediul într-un apartament ce aparţine familiei Streleţ.

La capitolul imobiliare, Valeriu Streleţ locuieşte într-o vilă cu suprafaţa de 172,2 m.p., construită timp de doi ani într-un cartier de lux din sectorul Râşcani. Deputatul mai are în proprietate două apartamente (de 45 şi 87 m.p.).

În ceea ce priveşte terenurile, acesta deţine două terenuri pentru construcţii în Chişinău, un lot pentru grădină în comuna Truşeni. Un teren pentru construcţii cu suprafaţa de 46 de ari se află lângă parcul „Valea Farmecelor” din sectorul Botanica al capitalei. Lotul de pământ a fost cumpărat în 2011 de la Primăria Chişinău.

Primul ministru are trei automobile marca Volkswagen pe care le-a cumpărat cu 2,4 milioane de lei, primul fiind achiziţionat în anul 2012, iar celelalte două în 2014.

În 2013, numele lui Streleţ a figurat în „Dosarul interceptărilor de la FISC”, fiind surprins de CNA în timp ce purta mai multe convorbiri telefonice cu fostul şef al FISC-ului, Nicolae Vicol, privind demisia şi promovarea în funcţii a angajaţilor de la Inspectoratul Fiscal. În acest dosar, Vicol a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă, a mai relatat rise.md

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor